U Mađarskoj treba napraviti listu Jevreja jer oni predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost – izjava je Martona Đonđošija, poslanika ultradesničarske stranke Jobik, treće po snazi u Mađarskoj, zbog koje su u Budimpešti i drugim gradovima ove nedelje organizovani protesti na kojima su demonstranti nosili kapute sa žutim Davidovim zvezdama kojima su nacisti za vreme Drugog svetskog rata obeležavali Jevreje.


– Mislim da je vreme da se proceni koliko ovde ima ljudi jevrejskog porekla, naročito u mađarskom parlamentu i mađarskoj vladi, koji predstavljaju izvesnu opasnost po nacionalnu bezbednost Mađarske – rekao je Đonđoši usred Parlamenta u Budimpešti. „Provera građana“ je, smatra, neophodna zato što je Mađarska „isuviše brzo stala na stranu Izraela tokom nedavnog konflikta u Gazi“. „Budući da su sada svi Jevreji u ratu s muslimanima, kao takvi su potencijalni izvor opasnosti za građane Mađarske“, „argumentacija“ je Đonđošija.

Uprkos burnim reakcijama domaće javnosti, Izraela i SAD, Đonđoši nije podneo ostavku na mesto poslanika. On je, međutim, kasnije ublažio svoju izjavu rečima da smatra da „samo oni Jevreji koji imaju i mađarsko i izraelsko državljanstvo treba da budu provereni“: „Izvinjavam se svojim jevrejskim zemljacima zbog svoje dvosmislene izjave“, pravdao se Đonđoši.

Đonđoši (35) daleko je od stereotipnog ultradesničarskog „skinhedsa“, piše londonski Ekonomist: „Uvek je u svečanim odelima, veoma je rečit, tečno govori engleski. Sin je diplomate, odrastao je na Bliskom istoku i u Aziji, diplomirao je biznis i političke nauke na koledžu Triniti u Dablinu. Svojom netolerancijom prema Jevrejima, ali i Romima i ranije je privlačio pažnju javnosti. Tako je jednom prilikom izjavio: „Ja nisam antisemit, ali Jevreji su problem. Takođe nemam ništa protiv Roma, ali pravi problem su Cigani.“

Stranka Jobik je sa 47 poslanika treća po snazi u Parlamentu. Mnogi je dovode u vezu s fašističkom partijom Strelasti krstovi, koja je pri kraju Drugog svetskog rata bila vladajuća u Mađarskoj i proganjala Jevreje. Po uzoru na Hitlerove paravojne formacije Šturmabtajlung (SA) Jobik je osnovala svoju paravojnu miliciju, čiji pripadnici u uniformama često upadaju u romska naselja i izvikuju rasističke parole, podmeću požare u kuće, premlaćuju Rome.

Jobik uživa podršku od deset odsto, a stručnjaci ocenjuju da vladajuća stranka Fides želi ove glasove. Možda upravo to objašnjava mlaku reakciju Fidesa na Đonđošijev incident. Portparol Vlade i predsednik Parlamenta osudili su ispad, dok je američka ambasada u Mađarskoj apelovala na najviše zvaničnike vlade da „odmah i strogo“ osudi reči poslanika Jobika.

I pojedini poslanici opozicije nosili su žute trake u znak solidarnosti s jevrejskom zajednicom. Među njima su bili i pripadnici Demokratske koalicije, levičarske liberalne grupe koja je jedan od najvatrenijih boraca za prava manjina, i Ištvan Ujhelji iz redova socijalista, koji je zamenik predsednika Parlamenta. „Koliko znam, nemam jevrejsko poreklo, ali kada bi Jobik utvrdio da imam takve korene, bio bih ponosan na njih“, rekao je Ujhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari