Nagradu „11. januar“, najveće priznanje grada Niša, ove godine dobili su Univerzitet u Nišu, kao i književnici Vidosav Petrović i Dejan Stojiljković i novinari Timošenko Milosavljević i Tomislav Todorović. Nagrade, koje se dodeljuju za „izuzetna dostignuća kojima se afirmiše grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima“, uručio im je niški gradonačelnik Zoran Perišić na svečanoj sednici Skupštine grada, održanoj u Narodnom pozorištu u nedelju, na Dan oslobođenja Niša od Turaka.


U obrazloženju Komisije za nagrade grada Niša podseća se da Niški univerzitet ove godine obeležava pola veka postojanja. Na 13 fakulteta u njegovom sastavu danas studira 27.884 studenta i radi oko 1.600 nastavnika i saradnika. Od osnivanja do danas na NU je diplomiralo 58.557 studenata, akademski naziv magistra nauka steklo je 2.528, a odbranjene su 1.492 disertacije.

Prema mišljenju Komisije, Petrović je zavredio nagradu kao „jedan od najvećih intelektualaca starije generacije“ koji je pored ostalog doprineo očuvanju tradicije kroz istorijska dela „Niš – ratna prestonica“ I „Dragiša Cvetković – njim samim“, kao i kroz pružanje značajne pomoći u objavljivanju sabranih dela Branka Miljkovića, čiji je savremenik bio. Stojiljković je pak „vlasnik“ bestselera „Konstantinovo raskršće“, koji je prodat u 50.000 primeraka i preveden na ruski, engleski i makedonski jezik. On je pored ostalog i autor romana „Konstantin: znamenje anđela“, kao i pozorišne drame „Konstantin“, koja je premijerno prikazana pretprošle godine, u okviru državnog obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Milosavljević je dugogodišnji novinar, urednik, aforističar, kolumnista i književnik. U niškim Narodnim novinama radi od 1972. godine, a u tom listu je od 2006. godine i glavni i odgovorni urednik. Todorović je karijeru gradio u sportskim redakcijama, kao i kao novinar dnevnog lista Politika, u kojem je proglašen i za najboljeg dopisnika.

Odluku o laureatima donela je Komisija za nagrade grada Niša, na čijem je čelu predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, a čiji su članovi gradonačelnik Perišić, kao i predstavnici Univerziteta Niša, Vojske Srbije i Eparhije niške. Priznanja se sastoje od Statuete oslobodiocima grada Niša, diplome i novčanog iznosa od 100.000 dinara. Ustanovljeno je 1995. godine, a njen prvi dobitnik je aktuelni predsednik Skupštine Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari