NALED: U Kragujevcu predstavljena platforma za učešće javnosti u donošenju urbanističkih planova 1Foto: Pixabay/janeb13

U gradskoj upravi Kragujevca predstavljena je prvi put platforma putem koje će zainteresovana javnost biti u mogućnosti da učestvuje u izradi i izmeni lokalnih prostornih i urbanističkih planova.

„Grad Kragujevac je izabran kao lokalna samouprava u kojoj ćemo razvijati ovu platformu“, kazala je vodeći savetnik za imovinu i investicije NALED Jasmina Radovanović.

Ona je najavila da je testiranje platforme planirano do kraja decembra.

„Preko ove platforme svi građani Srbije će elektronskim putem moći da se uključe, prate proces izmena i donošenja planskih akata na teritoriji grada Kragujevca i daju primedbe koje su do sada morali da podnose direktno u lokalnim samoupravama“, objasnila je Radovanović.

„Cilj nam je da povećamo transparentnost svega što Grad Kragujevac radi i zato smo pristali da budemo prva lokalna samouprava koja će postati deo ovog projekta“, istakao je v.d načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije Dejan Ružić.

On je rekao da je Grad platformu razvijao sa NALED-om i Geografskim fakultetom.

Ona će omogućiti svima koji se prijave da putem imejla, sms ili vajber poruke dobiju notifikaciju onog trenutka kada Grad Kragujevac započne postupak izmene ili izrade bilo kog planskog dokumenta.

„Na taj način ćemo sprečiti situacije da građani za izmenu plana saznaju tek kada se usvoji i bude kasno da reaguju, ako se to ne poklapa sa njihovim planovima, prostorom i lokacijama koje imaju u vlasništvu“, objasnio je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari