Narastajuće potrebe za negovateljima, stručnjaci ipak savetuju oprez 1Ilustracija: Pixabay geralt

Zanimanje negovatelja postalo je sve traženije kod nas i u Evropi. Iako je njihova uloga sve važnija kako za starije kojima je njihova pomoć potrebna, tako i za mlađe osobe sa invaliditetom, za sada usluge podrške namenjene ovoj grupi postoje samo fragmentarno i povremeno. Stručnjaci ipak savetuju da treba biti obazriv prilikom angažovanja negovateljica.

„Trenutno postoji tendencija da sve više obučenih negovatelja odlazi u zemlje Zapadne Evrope. Tako da se postavlja pitanje kako će naše društvo zadovoljiti narastajuće potrebe i da li će starije osobe imate kvalitetnu negu. Kada je starijim osobama potrebna pomoć u svakodnevnim aktivnostima oni i njihove porodice suočavaju se sa listama čekanja iako se nalaze u potrebi. Iz tih razloga često se dešava da pribegavaju alternativnim rešenjima, što može da dovede do rizika od zloupotrebe. Vrlo je značajno da stariji dobiju podršku, ali sa druge strane neophodno je da se zaštite“, kaže za Danas Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.

Savetuje da se negovatelji angažuju preko licencirane organizacije, čime bi se omogućila sigurnost i kvalitet, a sa druge strane izbegle potencijalne prevare, za koje kaže da se dešavaju.

Narastajuće potrebe za negovateljima, stručnjaci ipak savetuju oprez 2
Nataša Todorović   Foto: Medija centar

Todorović naglašava, da treba imati na umu da se pružanje neformalne nege oslanja na tradicionalne obrasce solidarnosti u društvu, prevashodno u porodici, ali da društvo, a pre svega država, što pre moraju pronaći način da valorizuju ovu vrstu usluga, kao i da planiraju za smanjenje kapaciteta za pružanje neformalne nege koje će dolaziti sa porastom stope zavisnosti starijih od 65 godina.

„O starijim osobama brinu neformalni negovatelji, odnosno članovi porodice, ali treba da se zapitamo ko vodi brigu o neformalnim negovateljima? Postoji vrlo mali broj usluga podrške ovoj grupi ljudi, ne postoje usluge predaha, edukacije na temu kako brinuti o starijim osobama, ali i kako brinuti o sebi. Ovo je grupa ljudi koja je danas praktično nevidljiva. Zato je potrebno da im omogućimo adekvatnu pomoć i podršku od strane zajednice, jer na taj način jačamo i porodicu, ali i društvo“, ističe naša sagovornica.

To je bio i povod za nastanak vodiča „Ja, neformalni negovatelj“, koji će organizacija Helpnet uz podršku ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović predstaviti u oktobru. Vodič je namenjen svim osobama koji brinu o svojim ostarelim članovima porodice.

„Vodič daje praktične savete, uputstva i preporuke kako da najbolje brinete o starijoj osobi, saveti za uspešnu komunikaciju, kako prepoznati određena stanja i oboljenja, kako tražiti pomoć. Vodič sadrži i informacije kako da kod sebe prepoznate znakove stresa i sindroma sagorevanja i na koji način da ih prevaziđete“, kaže Nataša Todorović koja je pored Milutina Vračevića autorka ovog vodiča.

Potrebe

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje od 1. januara do 31. avgusta bilo je 463 prijavljene potrebe za zanimanjima (bolničar, gerontodomaćin, kućna negovateljica, bolnička negovateljica), od čega je 245 trebalo Beogradu. Od pomenutih zanimanja najviše se tražio bolničar-negovatelj. Podatke za ovu godinu nisu nam dostavili, navodeći da ne smeju bez saglasnosti nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je očito izostala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari