Narodna stranka u Kragujevcu proziva lokalne vlasti oko katastrofalne rekonstrukcije Tržnice 1Foto: GrO NS KG

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu na današnoj konferenciji za novinare zatražio je odgovornost gradonačelnika Nikole Dašića za propuste u vezi sa rekonstrukcijom gradske Tržnice, pozivajući se na njegovi izjavu od pre tri dana „da je podneo krivičnu prijavu zbog propusta, kao i da će sporni ’bunkeri’.

U Narodnoj stranci ocenjuju da „to nije dovoljno da bi se sprala sva sramota zbog štete koja je načinjena”.

– Odgovornost moraju da snose kako bivši direktor JKP Šumadija tako i svi oni koji su učestvovali u donošenju odluka uključujući i nadzorne organe, članove Gradskog veća, odbornike koji su glasali i potvrđivali sporne odluke pa i sam sadašnji gradonačelnik, traže oni.

Oni smatraju da ne može da se govori javno da je „prethodni saziv” odgovoran a da se prećutkuje da je sam gradonačelnik Nikola Dašić bio deo tog saziva i da je čak i lično obilazio gradilište u svojstvu „specijalnog savetnika gradonačelnika za investicije”, rekao je član Gradskog odbora NS Milan Milosavljević.

On je novinarima pokazao dokumetaciju, koju je prikupio njihov tim, u vezi sa gotovo dvogodišnjom rekonstrukcijom Tržnice. Po podacima koje je iznela NS posao rekonstrukcije dobio konzorcijum firmi koje je predvolila privatna firma bez ranijih većih iskustva u građevini a posebno ne rekonstrukciji ovakvih objekata kao što je objekat pod zaštitom države.

– Posao izrade pijačnih tezgi nije čak dobila ni naša lokalna firma Šumadija DOO (bivši Šumadija DES) koja je u vlasništvu grada i koja je mogla da dobije posao i bez tendera, istakli su oni.
Po njima projekat je finansiran iz dugoročnog kredita od pet miliona evra, od čega je za samu rekonstrukciju Tržnice izdvojeno 2,5 miliona evra, za rekonstrukciju autobuskih stajališta 1,5 i uređenje gradskih groblja milion evra.

– Za nas je zanimljivo je da su oni za ovaj kredit aplicirali na osnovu biznis plana, koji je u najmanju ruku neozbiljan. Predviđeno da Tržnica otplaćuje kredit ali je takođe bilo predviđeno da se broj tezgi sa dosadašnjih 375 smanji skoro za duplo i da se na rekonstruisanoj pijaci nalazi 200 tezgi. Ako broj tezgi smanjite na pola da li će to dovesti da se cena zakupa poveća i ako se poveća da li će to uticati na cenu poljoprivrednih proizvoda?, pitao se Milosavljević pred novinarima.

Za kragujevački odbor Narodne stranke, Tržnica jeste političko pitanje, jer je jedan od simbola Kragujevca.

– Da je rekonstrukcija urađena na pravi način političke stranke bi mogle samo da pohvale i da uživaju u lepoti Tržnice i Miloševog venca, mesta gde je nastala moderna Srbija. Ne želimo da dolazimo u situaciju da kao građani moramo da oformimo krizni štab i da pronađemo druge legitimne načine da zaštitimo i branimo Tržnicu i ono što Kragujevcu predstavlja ovaj deo grada, smatraju oni.

Za slučaj da Tržnica ostane ovakva nezavršena oni su danas predložili da se na ovom prostoru izgradi muzej posvećen rezultatima rada sadašnjeg režima – Muzej iluzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari