Francuski državljanin Bris Taton (28), koji je povređen uoči fudbalske utakmice između beogradskog Partizana i francuskog Tuluza 17. septembra, preminuo je juče oko 10 časova u Kliničkom centru Srbije. Prema rečima Draga Jovanovića, zaduženog za odnose s javnošću KCS, Taton je bio u stanju ireverzibilnog moždanog oštećenja, a neposredno pred smrt, nastalo je naglo popuštanje svih funkcija vitalnog sistema.

Taton je pretučen pred sam početak fudbalske utakmice kada ga je dok je zajedno sa nekoliko navijača Tuluza sedeo u bašti kafića „Ajriš pab“ na Obilićevom vencu napala grupa huligana. Tatona su huligani, naoružani bejzbol palicama, šipkama i bakljama, izdvojili iz grupe francuskih navijača i počeli da ga tuku. Pokušao je da pobegne, ali je preko ograde pored garaže Obilićev venac, s visine od šest metara, pao na pločnik. Zbog zadobijenih povreda prevezen je u Klinički centar Srbije, gde mu je 18. septembra operisana grudna aorta, a dan kasnije lekari su ponovo intervenisali zbog krvarenja na mozgu.

Podsetimo, dva dana nakon teškog prebijanja francuskog državljanina policija je uhapsila 11 osoba osumnjičenih za napad. Desetorici osumnjičenih za brutalan i svirep napad određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u pokušaju, dok je jedan osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović izjavio je juče da će napadači na Tatona odgovarati za krivično delo teškog ubistva. Prema njegovim rečima, ovo krivično delo dobija svoj teži oblik, jer je to sada već izvršeno krivično delo teškog ubistva, a ne ubistvo u pokušaju i dodao da je za to delo predviđena kazna do 40 godina zatvora.

– Na utvrđivanju mogućnosti za eventualnu zabranu navijačkih grupa radi tužilaštvo. Lično sam od predstavnika MUP zatražio da mi dostave sve podatke iz kojih proističe njihova nasilnička orijentacija koja nema nikakve veze sa sportom, već je treba dovesti u vezu sa pripadnošću organizovanim kriminalnim grupama – zaključio je Radovanović.

Predsednik Srbije Boris Tadić, reagujući na vest da je Taton preminuo, najavio je najstrože mere prema napadačima na francuskog državljanina. Tadić je na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja izrazio saučešće Tatonovoj porodici i rekao da će država Srbija „najozbiljnije i najstrože“ reagovati na napad huligana na tog mladića.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da „ovi događaji ukazuju na to da država mora da reaguje i represivno i preventivno“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić oštro je juče osudio ubistvo Brisa Tatona i istakao da ovaj tragičan događaj mora da ujedini u osudi čitavu državu i narod.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković posetila je juče Ambasadu Francuske i zapalila sveću ispred rezidencije.

– Došla sam da, pre svega, kao roditelj iskažem duboku tugu, jer je nečije dete stradalo, a njega su do smrti tukla neka deca koja žive među nama. Tragični i nemili događaji dešavaju se i u drugim zemljama, gde takođe ima pojedinaca koji sport koriste kao izgovor za nasilje, ali mi ćemo učiniti sve da se počinioci i organizatori tog napada osude. Sa druge strane, ako je neko želeo da ovim ugrozi evropske integracije to neće uspeti – rekla je Samardžić Marković.

Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Francuske saopštilo je da su sa velikom tugom primili vest da je Taton preminuo. Ministarstvo je izrazilo najdublje saučešće njegovim roditeljima. Navodi se da je smrt Brisa Tatona izaziva snažne emocije u Francuskoj, a naročito u Tuluzu, gradu iz koga je on poticao. Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Francuske zahvalilo se srpskim vlastima kao i svim građanima Srbije za izraze žaljenja, saosećanja i podrške, kao i Kliničkom centru na predanosti medicinskog osoblja. Na kraju, iz Pariza očekuju da u okviru istrage nadležni u potpunosti rasvetle sve okolnosti i da odgovorni budu ubrzo izvedeni pred lice pravde.

Rama Jad, državna sekretarka za sport Francuske, takođe je uputila saučešće porodici. Ona je istakla da ovaj tragični događaj ostavlja u žalosti čitavu fudbalsku Evropu, ali on ne sme ostati nekažnjen. Zato je apelovala da se počinioci kazne, ali i najavila da će pokrenuti dijalog sa evropskom kućom fudbala UEFA kako bi se procenilo „šta je neophodno učiniti da bi se bolje zaštitio fudbal od ove gangrene koja ga nagriza“.

Da je krajnje vreme da Srbija stane na put vandalizmu i nasilju koje se provocira iz političkih razloga poručuje i potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Jelko Kacin. On je ukazao da je sada pažnja usmerena ne na reakciju Evropske unije, već na reakciju srpske države. Na odgovornost države i neophodno reagovanje na „brutalno divljanje huligana“ pozvali su i iz Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke. Fudbalski klub Partizan saopštio je juče da je ogorčen zbog smrti Brisa Tatona.

Žaljenje je izjavio i Mišel Platini, predsednik Evropske fudbalske unije. Fudbalski klub Partizan saopštio je da je sa tugom primio vest o smrti Tatona, i izrazio nadu da se u Srbiji više neće ponoviti takve tragedije. U ime SPC saučešće francuskom ambasadoru Žanu Fransoi Teralu izjavio je i mitropolit Amfilohije.

Dan žalosti u Beogradu

Gradonačelnik Dragan Đilas, povodom smrti tragično nastradalog državljanina Francuske, proglasio je za danas dan žalosti na teritoriji prestonice.

Građani su juče tokom dana palili sveće i ostavljali cveće ispred Ambasade Francuske kao izraz saučešća i protivljenja nasilju. Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić pozvao je građane da danas u 11.30 na Trgu Republike, upale sveću u znak sećanja na Brisa Tatona.

Šetnjom protiv nasilja

Da su učestali napadi na strane državljane privukli pažnju domaće javnosti potvrđuje „Šetnja protiv nasilja“ koju je za sutra u 17 časova najavila Koalicija mladih protiv nasilja. Protestno okupljanje zakazano je na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari