Španska vlada odobrila je nastavak procedure izručenja Luke Bojovića Srbiji, kojeg španski mediji predstavljaju kao navodnog vođu paravojne formacije „Arkanovi tigrovi“.



Bojovića Srbija traži zato što treba da odsluži osmomesečnu zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela falsifikovanje službenih isprava. Srpske vlasti takođe pored Bojovića traže i izručenje Bojovićevih saradnika Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.

Španski mediji podsećaju da je zahtev za izručenje Srbiji već odobren pošto ga Srbija tereti za više kaznenih dela: ubistva, nezakonito pritvaranje osoba, ilegalno posedovanje oružja, krivotvorenje javnih isprava i pljačku. Milisavljević je u Srbiji već osuđen kao saučesnik ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića koje se dogodilo 12. marta. 2003. godine, podseća novinska agencija Europa pres.

Bojović se trenutno nalazi u pritvoru prema nalogu Četvrtog veća Nacionalnog suda kome je predsedavao sudija Fernando Andreu. Bojović je uhapšen u policijskoj akciji u Valensiji 10. februara prošle godine.

Početkom godine, 2. januara, odobreno je i izručenje Vladimira Milisavljevića, poznatijeg kao „Vlada Budala“, pod uslovom da mu i u Srbiji bude suđeno za tri otmice i četrnaest ubistava. Sud je takođe odobrio i izručenje Siniše Petrića koji je uz Bojovića i Milisavljevića uhapse u spektakularnoj akciji u Valensiji februara 2012.

Sudija Fernando Andreu vodi još jednu istragu protiv „Arkanovih tigrova.“ Reč je o postupku u kome se sudi zločinačkoj organizaciji zbog posedovanja oružja, brojnih napada i iznuđivanja. Izvori upućeni u još uvek otvorenu istragu navode da su pripadnici ove zločinačke organizacije ubili jednu od žrtava i nakon toga raskomadane ostatke tela bacili u madridsku reku Mansanares.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari