Albanci u Crnoj Gori ne pristaju na terorizam te države protiv njih, osnovna je poruka protestnog skupa održanog u Tuzima povodom godišnjice akcije crnogorske policije u tom kraju poznate pod nazivom „Orlov let“. Policija je u noći između 9. i 10. septembra 2006. godine, na području Malesije, sa mesnim centrom Tuzi, uhapsila veću grupu Albanaca, pod sumnjom da su spremali terorističke akcije protiv države Crne Gore.

Albanci u Crnoj Gori ne pristaju na terorizam te države protiv njih, osnovna je poruka protestnog skupa održanog u Tuzima povodom godišnjice akcije crnogorske policije u tom kraju poznate pod nazivom „Orlov let“. Policija je u noći između 9. i 10. septembra 2006. godine, na području Malesije, sa mesnim centrom Tuzi, uhapsila veću grupu Albanaca, pod sumnjom da su spremali terorističke akcije protiv države Crne Gore. Na sinoćnjem skupu u Tuzima, kome su, osim predstavnika političkih partija sa albanskim nacionalnim predznakom, prisustvovali i predstavnici opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević i Koča Pavlović, oštro je osuđena akcija crnogorske policije i upoređena je, kako je navedeno, sa terorizmom iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.
Predsednik gradske opštine Tuzi, koja je u administrativno-političkom sastavu glavnog grada Crne Gore, Smailj Čunmuljaj rekao je na skupu da su Albanci u Crnoj Gori, akcijom „Orlov let“, doživeli „jedan od najtežih progona u regionu“. Sa skupa, pod nazivom „Stop državnom teroru nad našim porodicama“, upućen je zahtev vlastima Crne Gore da puste na slobodu građane albanske nacionalnosti koji su uhapšeni u akciji „Orlov let“, kao i da se podignu optužnice protiv policajaca za koje se tvrdi da su prilikom hapšenja maltretirali porodice uhapšenih.
Predsednik Demokratskog saveza (Albanaca) u Crnoj Gori Mehmed Bardhi je rekao da Albanci „neće dići ruku na državu“ (Crnu Goru), ali će ona „morati ozbiljno da ih shvati“. Predstavnik Pokreta za promjene Koča Pavlović izvinio se, na skupu, kako je rekao, u ime većinskog naroda, zbog „torture“ koju su doživeli građani Malesije i Tuzi. U pritvoru se nalazi još 10 osoba koje su uhapšene u akciji „Orlov let“, dok je pet osoba iz te grupe ranije pušteno na slobodu. Pred Višim sudom u Podgorici u toku je suđenje čitavoj grupi, u kojoj su, osim pritvorenih i petorice koji su pušteni na slobodu, i tri osobe kojima se sudi u odsustvu. Osumnjičeni za pokušaj terorizma, koji su uhapšeni u akciji „Orlov let“, a kojima se sudi u Podgorici, na dosadašnjim ročištima negirali su krivicu. U optužnici crnogorskog specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović, protiv grupe od 18 Albanaca, navedeno je da se oni terete za „udruživanje radi protivustavne delatnosti i pripremanja dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore“.
Osumnjičeni su, prema navodima optužnice, formirali kriminalnu grupu koja je nameravala da na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 10. septembra 2006. godine, „upotrebom oružja i eksploziva“ izvrši oružanu pobunu na području Malesije kod Podgorice, u cilju političke destabilizacije, prvo tog područja, a zatim, Crne Gore. Krajnji cilj te grupe, prema navodima specijalnog tužioca, bio je da se formira autonomna teritorijalna regija u Crnoj Gori, naseljena Albancima. Radi toga, prema navodima optužnice, formirana je organizacija pod nazivom „Pokret za ostvarivanje prava Albanaca u Crnoj Gori“.
Oružana pobuna na području Malesije, kako je navedeno u optužnici, trebalo je da bude izvedena uz pomoć rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova. Crnogorska policija je, akcijom „Orlov let“, u noći između 9. i 10. septembra 2006. godine, uhapsila većinu pripadnika osumnjičene grupe. Protiv njihovog hapšenja i suđenja i ranije je održano više protestnih skupova u Crnoj Gori, ali u SAD, gde je veoma jaka albanska dijaspora. Neki od osumnjičenih za terorizam su građani SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari