Dva opoziciona odbornika u SO Dimitrovgrad Nebojša Ivanov iz Demokratske partije Bugara (DPB) i Siniša Ranđelov iz DSS optužuju lokalnu vlast u tom gradu za korupciju i kriminal i izražavaju sumnje da su pojedini njeni potezi bili na štetu građana.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Veselin Veličkov (DS) sve to demantuje i kaže da ''te priče nisu od juče''. Vladajuću većinu u lokalnom parlamentu čine DS, G17 plus, SPS, PUPS i Partija Bugara u Srbiji koji imaju 17, dok su u opoziciji DSS, Demokratska partija Bugara i SRS sa 12 odbornika.

Zamenik predsednika DPB Nebojša Ivanov je nedavno rekao ''da već godinu i po dana ukazuju na pojave korupcije i kriminala u opštinskoj vlasti i trošenje narodnih para'' i da su o tome obavestili nadležne organe.

– Sumnjamo da je budžet opštine oštećen za pet miliona dinara za nabavku četiri autobusa, sanitetskog i kombi vozila, koja su trebala da budu humanitarna pomoć i podneli smo predlog za utvrđivanje odgovornosti. Za rekonstrukciju glavne ulice i trga utrošeno je 1,35 miliona evra. Opština se zadužila za taj iznos van procedure za javne nabavke i obezbeđivanja kredita. Sumnjamo da postoje elementi za krivično delo. Treći primer u koji sumnjamo jeste ustupanje gradskog građevinskog zemljišta od 20 hektara 2008. godine u zakup na 99 godina. Od tada tu ništa nije urađeno i nije počela gradnja, rekao je Ivanov.

Međutim, predsednik opštine Dimitrovgrad Veselin Veličkov iz DS kaže da je sve ovo neistina.

– Postupak oko autobusa je završen. Oni su u Dimitrovgradu i opština ih nije izgubila. Ta humanitarna pomoć je uključivala i sanitetsko vozilo i opremu sa stacionar. Kad je reč o humanitarnoj pomoći procedura nabavke je koštala budžet daleko manje nego što oni pominju i ona je podrazumevala plaćanje transportnih i drugih troškova. Kad je reč o rekonstrukciji glavne ulice i trga, nije bilo nikakvih elemenata koji bi ukazivali na bilo kakvu proneveru ili propuste u izgradnji. I njih dvojica su glasali kad je doneta odluka o gradnji. Nije tačno ni to da smo izdali u zakup 20 hektara zemljišta, već je u pitanju četiri puta manja površina. U fazi smo raskida ugovora za zakupcem zato što nije poštovao uslove iz ugovora. Opština će možda biti na nekom gubitku, ali zakup je obavljen na osnovu javne nabavke i na osnovu odluke SO, kaže Veličkov.

Predsednik OO DSS i jedan od četvoro odbornika DSS u dimitrovgradskoj SO Siniša Ranđelov kaže da petnaestak vlasnika zemljišta na zaobilaznici Koridora 10 kod Dimitrovgrada, već nekoliko dana ne dozvoljavaju da se nastave radovi.

– Vladajuća većina nije učinila ništa da posreduje između vlasnika zemljišta i preduzeća Koridora 10. Podržavamo njihove zahteve jer mislimo da su opravdani. Problem je nastao oko obračuna nadoknade, jer se cena eksproprijacije kretala od 280 od 360 dinara po metru kvadratnom, a u Preševskoj dolini je cena bila 12 evra, tvrdi Ranđelov. Veličkov demantuje i ove tvrdnje i kaže da su nedavno vlasnici parcela bili u opštini.

– Koridor 10 je državni, a ne lokalni projekat i tu Republika obavlja eksproprijaciju, a mi pomažemo u meri u kojoj je to moguće. Vlasnici zemljišta imaju prava da traže veću cenu, ali eksproprijacija će se sigurno završiti, ne samo u interesu izgradnje koridora nego i u interesu građana opštine, ističe Veličkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari