U Srbiji nema dovoljno anesteziologa, radiologa i patologa, a sa druge strane, više od 2.000 doktora nalazi se na birou za nezaposlene. Prema evropskim standardima, imamo manje lekara u odnosu na broj stanovnika, što je još jedan paradoks.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Dragan Cvetić, koji je i anesteziolog, kaže za Danas da je za ovakvu situaciju kriva loša zdravstvena politika i nepostojanje strategije i plana u vezi s lekarskom strukom.

– Za višak lekara odgovorna je loša upisna politika. Na medicinske fakultete svake godine se upisuje sve veći broj studenata, koji nakon završetka studija nemaju gde da se zaposle. S druge strane, ne postoji nikakva stimulacija za specijalizaciju – objašnjava Cvetić. Prethodni ministri zdravlja su, dodaje, obećavali da će uslovi za specijalizaciju biti olakšani, ali je, kako kaže, za neke struke čak i produženo trajanje specijalističkih studija.

– I oni koji završe specijalizaciju, najčešće iz ljubavi prema pozivu, nemaju nikakve uslove za rad. Osnovna plata anesteziologa je oko 650 evra, dok na Zapadu za isti posao mogu da zarade i do 10.000 evra – naglašava Cvetić. On dodaje da se zato veliki broj stručnjaka odlučuje za rad u inostranstvu, najčešće u Sloveniji, Nemačkoj i Austriji, gde su još i bolji uslovi za rad i savremenija oprema.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić kaže za naš list da je za lošu kadrovsku politiku odgovorno Ministarstvo zdravlja.

– Ministarstvo zdravlja godinama vodi lošu zdravstvenu politiku. Ne postoje planovi koje profile stručnjaka treba školovati i koliko studenata upisati na fakultete. Zato smo u paradoksalnoj situaciji da lekari opšte prakse nemaju gde da rade, a da nam specijalisti odlaze u inostranstvo – zaključuje Savić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari