Neki optužuju Levijatan za saradnju sa SNS 1Foto: Facebook

Pokret Levijatan pokrenuo je peticiju kojom se traži izmena Zakona o dobrobiti životinja ali i Krivičnog zakonika Srbije, kako bi se u okviru MUP-a formiralo posebno odeljenje, takozvana policija za životinje.

Međutim, tridesetak organizacija za zaštitu životinja se protivi ovoj ideji. Predsednici nekih od tih udruženja čak tvrde da je Levijatan postigao dogovor sa naprednjacima da oni podrže izmene zakona a da se zauzvrat članovi Pokreta učlane u SNS i osiguraju određen broj kapilarnih glasova vladajućoj stranci. Taj dogovor podrazumeva i da članovi Levijatana budu pripadnici policije za životinje u okviru MUP-a. Izvršni direktor Pokreta Levijatan, Pavle Bihali, negira za Danas ove navode.

– Nisam video nigde da je ijedno udruženje zvanično izdalo saopštenje gde se pominje SNS i bilo kakav dogovor kako sa njima tako i sa bilo kojom drugom političkom strankom. Ništa što ste me pitali nije istina i predstavlja političku manipulaciju čiji deo ne želimo da budemo. Što se tiče izmena Zakona o dobrobiti životinja najpre vas ispravljam da nisu u pitanju „ostala“ udruženja već manji broj koji imaju pravo na stav, kao što ga ima i Fondacija na osnovu naše višegodišnje prakse kako na terenu tako i u nadležnim institucijama – kaže Bihali. On dodaje da je Levijatan uvek otvoren za dobronamerne sugestije i razgovore u pravcu zajedničkog cilja, ali da neće da ulazi u Fejsbuk debate, „već u konstruktivne razgovore sa stručnim licima“.

Prema saznanjima našeg lista, ponudu o saradnji sa SNS članovi pokreta Levijatan dobili su dok su bili u pritvoru. „U policiji im je ponuđena saradnja, u smislu da poguraju izmenu zakona, koja će odgovarati pojedinim članovima SNS-a. Zauzvrat bi dobili ovlašćenja u MUP-u kao policija za životinje. S obzirom na veliki broj pratilaca, Levijatan je u obavezi da se učlani u SNS i da naprednjacima obezbediti određen broj kapilarnih glasova“, ističe izvor Danasa koji je insistirao na anonimnosti jer mu je, kako kaže, na svako pominjanje Levijatana slata inspekcija.

Dok Levijatan smatra da Zakon o dobrobiti životinja, donet 2009. godine, mora da se izmeni, a kazne za zlostavljače životinja pooštre, tridesetak udruženja koja su uputila apel da se peticija ne potpisuje, tvrde da je zakon dobar, ali da je problem u tome što se on ne primenjuje. Među njima je i predsednica udruženja Help enimals Zlata Korjenić.

– Ne razumem kome misle da predaju nacrt zakona, kada u skupštini sedi samo pozicija. A kada jednom zakon uđe u skupštinsku proceduru, vlast amandmanima može da ga menja kako hoće. Prvi će se obradovati Marijan Rističević, koji na sve načine pokušava da u Srbiji dozvoli uzgoj krznašica – kaže Korjenić za Danas.

Na Fejsbuk stranici Koalicija za život nalazi se nekoliko saopštenja u kojima udruženja pozivaju građane da ne potpisuju peticiju Levijatana i obrazlažu zbog čega bi bilo pogubno da Zakon o dobrobiti životinja uđe u skupštinsku proceduru. Tamo se navodi da je predloga za izmenu zakona bilo i pre četiri godine, ali da su udruženja uspela da ga odbrane od ulaska u skupštinu.

„Poznavaocima situacije jasno je da svaki ulazak Zakona u skupštinsku raspravu gde poslanici SNS imaju većinu za predlaganje amandmana i odlučivanje, otvara mogućnost vraćanja uzgoja krznašica, uvođenje zakonite eutanazije nakon određenog vremenskog perioda koje životinje provedu u prihvatilištima po ugledu na evropske zakone, dozvoljene trke pasa, prodaju napuštenih pasa i mačaka trećim licima i mnogo toga još“, navodi se na stranici Koalicije. Udruženja se pitaju šta je pozadina zahteva Fondacije Levijatan za „čačkanje“ Zakona o dobrobiti životinja radi pooštravanja kazni ako se zna da se zakon nije adekvatno primenjivao.

„Zar nije logično i svrsishodno izvršiti pritisak, koji već veliki broj organizacija civilnog društva vrši na Ministarstvo poljoprivrede i Upravu i tražiti da državni organi obezbede primenu Zakona i tako doći do cilja bez rizika. Ne otvarati Pandorinu kutiju, koja se neće zatvoriti tek tako. Koja nosi različita zla a koju niko od nas ne može da zatvori. To može samo vlast koja ima skupštinsku većinu“, zaključuje se u saopštenju, u kojem je Levijatan označen kao „Trojanski konj“ vlasti.

Država ne primenjuje zakon

– Pojedinci koji traže pooštravanje zakona, zanemarujući činjenicu da ni postojeće odredbe nisu primenjivane i da od donošenja Zakona o dobrobiti životinja do danas, država i njeni organi nisu učinili ništa da bi obezbedili njegovu primenu. Da jesu, red bi odavno već bio uveden u oblasti dobrobiti životinja, navodi se na stranici Koalicije za život

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Neki optužuju Levijatan za saradnju sa SNS”

 1. sto posto je tacno porodica roma velikog broja clanova inace poreklom sa Kosova je kompletno uclanjena u sns redovni su u svim autobusima na mitinge sns a redovno primaju pomoc.njihov maloletni pripadnik je snimao ubijanje macaka i pasa i objavljivao pojavila se vest i snimak na svim portalima i kada se saznalo o kome je rec brzinom svetlosti je sve skinuto

  • Nema brate Srbine.
   Tako ce biti dok ne bude radila motka.
   Zao mi je sto ovo pisem ali sns moze biti sklonjena samo motkom.

  • Pavle B.predsednik i glavni ovog udruženja javno podržava SNS. Lepo je što vole i pomažu životinjama i kapa dole za to. Ali ako imaju skrivene namere, a verovatno imaju, onda je to podmuklo. Organizovali su potpisivanje peticije 13.04. Baš na dan mitinga opozicije, u Nišu i moguće i drugim gradovima. Nije slučajno, gotovo sam sigurna. I ovi navodi u vezi njih i SNS u tekstu, „piju vodu“.

 2. Dakle, kada Levijatan, u svojim „lajvovima“, krivicnim prijavama, saopstenjima i dr., optuzuje Aleksica, Sinadinovica, Babica, Risticevica, oni to rade kako bi svoje pratioce nagovorili da glasaju za SNS?! Pa…bravo!
  I to sve tvrde Udruzenja za zastitu zivotinja cija se briga svodi na par postova nedeljno, „ako neko moze da pomogne ovom psu“ tipa , dobiju par lajkova i na prste jedne ruke deljenja al su zato veoma aktivni u borbi protiv Levijatana i onoga sto Levijatan hoce da promeni tj. ne mozes da prekoljes psa i da se izvuces sa novcanom kaznom.
  Hmm…ok.

  • Poštovana Tanja, slazem se sa Vasim navodima o akcijama Levijatana koje su jasno usmerene protiv pojedinaca u vlasti ali i drzavnih institucija koje se bave zbrinjavanjem zivotinja, i njihovih rukovodilaca. Sa sruge strane, htela bih da istaknem da udruzenja koja su protiv peticije, barem neka od njih, cine jako mnogo za napustene zivotinje, i zaista ne bih minimizirala njihov rad. Neslaganja postoje oko izmene Zakona, mislim da su i jedni i drugi delom u pravu. Tekst Zakona zaista nije los, ali SE NE PRIMENJUJE! Kazne bi po meni mogle biti vece i ja licno smatram da bi uvodjenje policije za zivotinje koja bi funkcionisala kao u Americi npr. bio dobar potez. Ali, razumem i bojazan udruzenja da tekst Zakona dospe na razmatranje u Skupstinu, medju aktuelne poslanike… ko moze da nam garantuje da to nece biti potpuni fijasko po zivotinje?

   • @Primavera
    Bojazan udruzenja zbog vladajuce vecine u Skupstini, apsolutno razumem. No, sta me buni – Zakon je donet 2009. i ne primenjuje se, sto znaci da ga ne primenjuju kako vlasti oko SNS-a, tako i vlast koja je bila od 2009. do 2012. godine, a koja je sada opozicija tj. „drugo resenje“.Kako da poboljsamo zastitu zivotinja, uslove u azilima, primenu Zakona, kako da donesemo bolje Zakone u ovoj oblasti ako umesto ovih, koji ih ne postuju i donosenje novog Zakona bi zloupotrebili, dodju oni koji, takodje, nisu postovali njegovu primenu? Vrtimo se u zacaranom krugu.
    Ono sto je vecina, pa i iz „Levijatana“, a pogotovo vlast, izgubila iz „vidnog polja“ je da se peticija masovno potpisuje (negde sam procitala da vec imaju 70 000 potpisa) bez obecanja radnog mesta ili licne koristi. Od nas 10-tak, koje licno poznajem da su popisali, osmoro ne izlazi na glasanje. Kada covek potpise stranci, ma sta ta stranka, kao vecina, uradila u Skupstini, on ce reci:“Neka, bolje da cutim, bice neki posao za mene“ ali kada da potpis za konkretnu ideju, a ona bude odbijena u Skupstini, taj nece cutati, nego pravac ispred poslanika. Imajmo to na umu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.