Neki optužuju Levijatan za saradnju sa SNS 1Foto: Facebook

Pokret Levijatan pokrenuo je peticiju kojom se traži izmena Zakona o dobrobiti životinja ali i Krivičnog zakonika Srbije, kako bi se u okviru MUP-a formiralo posebno odeljenje, takozvana policija za životinje.

Međutim, tridesetak organizacija za zaštitu životinja se protivi ovoj ideji. Predsednici nekih od tih udruženja čak tvrde da je Levijatan postigao dogovor sa naprednjacima da oni podrže izmene zakona a da se zauzvrat članovi Pokreta učlane u SNS i osiguraju određen broj kapilarnih glasova vladajućoj stranci. Taj dogovor podrazumeva i da članovi Levijatana budu pripadnici policije za životinje u okviru MUP-a. Izvršni direktor Pokreta Levijatan, Pavle Bihali, negira za Danas ove navode.

– Nisam video nigde da je ijedno udruženje zvanično izdalo saopštenje gde se pominje SNS i bilo kakav dogovor kako sa njima tako i sa bilo kojom drugom političkom strankom. Ništa što ste me pitali nije istina i predstavlja političku manipulaciju čiji deo ne želimo da budemo. Što se tiče izmena Zakona o dobrobiti životinja najpre vas ispravljam da nisu u pitanju „ostala“ udruženja već manji broj koji imaju pravo na stav, kao što ga ima i Fondacija na osnovu naše višegodišnje prakse kako na terenu tako i u nadležnim institucijama – kaže Bihali. On dodaje da je Levijatan uvek otvoren za dobronamerne sugestije i razgovore u pravcu zajedničkog cilja, ali da neće da ulazi u Fejsbuk debate, „već u konstruktivne razgovore sa stručnim licima“.

Prema saznanjima našeg lista, ponudu o saradnji sa SNS članovi pokreta Levijatan dobili su dok su bili u pritvoru. „U policiji im je ponuđena saradnja, u smislu da poguraju izmenu zakona, koja će odgovarati pojedinim članovima SNS-a. Zauzvrat bi dobili ovlašćenja u MUP-u kao policija za životinje. S obzirom na veliki broj pratilaca, Levijatan je u obavezi da se učlani u SNS i da naprednjacima obezbediti određen broj kapilarnih glasova“, ističe izvor Danasa koji je insistirao na anonimnosti jer mu je, kako kaže, na svako pominjanje Levijatana slata inspekcija.

Dok Levijatan smatra da Zakon o dobrobiti životinja, donet 2009. godine, mora da se izmeni, a kazne za zlostavljače životinja pooštre, tridesetak udruženja koja su uputila apel da se peticija ne potpisuje, tvrde da je zakon dobar, ali da je problem u tome što se on ne primenjuje. Među njima je i predsednica udruženja Help enimals Zlata Korjenić.

– Ne razumem kome misle da predaju nacrt zakona, kada u skupštini sedi samo pozicija. A kada jednom zakon uđe u skupštinsku proceduru, vlast amandmanima može da ga menja kako hoće. Prvi će se obradovati Marijan Rističević, koji na sve načine pokušava da u Srbiji dozvoli uzgoj krznašica – kaže Korjenić za Danas.

Na Fejsbuk stranici Koalicija za život nalazi se nekoliko saopštenja u kojima udruženja pozivaju građane da ne potpisuju peticiju Levijatana i obrazlažu zbog čega bi bilo pogubno da Zakon o dobrobiti životinja uđe u skupštinsku proceduru. Tamo se navodi da je predloga za izmenu zakona bilo i pre četiri godine, ali da su udruženja uspela da ga odbrane od ulaska u skupštinu.

„Poznavaocima situacije jasno je da svaki ulazak Zakona u skupštinsku raspravu gde poslanici SNS imaju većinu za predlaganje amandmana i odlučivanje, otvara mogućnost vraćanja uzgoja krznašica, uvođenje zakonite eutanazije nakon određenog vremenskog perioda koje životinje provedu u prihvatilištima po ugledu na evropske zakone, dozvoljene trke pasa, prodaju napuštenih pasa i mačaka trećim licima i mnogo toga još“, navodi se na stranici Koalicije. Udruženja se pitaju šta je pozadina zahteva Fondacije Levijatan za „čačkanje“ Zakona o dobrobiti životinja radi pooštravanja kazni ako se zna da se zakon nije adekvatno primenjivao.

„Zar nije logično i svrsishodno izvršiti pritisak, koji već veliki broj organizacija civilnog društva vrši na Ministarstvo poljoprivrede i Upravu i tražiti da državni organi obezbede primenu Zakona i tako doći do cilja bez rizika. Ne otvarati Pandorinu kutiju, koja se neće zatvoriti tek tako. Koja nosi različita zla a koju niko od nas ne može da zatvori. To može samo vlast koja ima skupštinsku većinu“, zaključuje se u saopštenju, u kojem je Levijatan označen kao „Trojanski konj“ vlasti.

Država ne primenjuje zakon

– Pojedinci koji traže pooštravanje zakona, zanemarujući činjenicu da ni postojeće odredbe nisu primenjivane i da od donošenja Zakona o dobrobiti životinja do danas, država i njeni organi nisu učinili ništa da bi obezbedili njegovu primenu. Da jesu, red bi odavno već bio uveden u oblasti dobrobiti životinja, navodi se na stranici Koalicije za život

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari