Nema "koncentracionih logora" 1Foto: Fonet/AP (Arhiva)

Poštovani,

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije izražava svoje najdublje negodovanje i ogorčenje povodom lažnih, zlonamernih i tendencioznih navoda u tekstu na strani 5. vašeg izdanja novina, u izjavi koju ste istakli i koja glasi: „Ahmetašević: Nadam se da BiH neće, kao vlasti u Srbiji, napraviti one užasne kampove, nalik na koncentracione logore, i strpati ljude unutra.“

Pravo je svakog, pa i vaše sagovornice, novinarke iz BiH, da ima mišljenje o nečemu, ali je nedopustivo tako grubo gaziti po činjenicama koje su lako proverljive prostim odlaskom u bilo koji od naših centara, što je poslednjih godina već učinilo više od 150 najrelevantnijih domaćih i stranih medija opštino izveštavajući o stanju u njima. Spremni smo da organizujemo i pozivamo novinarku da poseti bilo koji od naših centara kako bi ubuduće izbegla apriori sudove ovakve vrste.

Podsećamo samo da su centre za azil nedavno posetili predstavnici Evropske agencije za podršku azilu EASO koja se bavi procenom primene standarda u prihvatu i zbrinjavanju migranata. Sa ponosom ističemo da je Srbija ne samo dostigla već u nekim elementima i prestigla uspostavljene EASO standarde koje propisuje Evropska unija za prihvat i zbrinjavanje migranata. Takođe, u poslednjem godišnjem izveštaju o napretku Evropske komisije navodi se da je Srbija po ovom pitanju ostvarila napredak, a pozitivne ocene Srbija je dobila i od izaslanika UN za torturu Nilsa Mercera koji je nedavno boravio u našoj zemlji, UNHCR-a i svih drugih relevantnih činilaca koji se bave azilom i migracijama.

Svi centri u kojima borave migranti u Srbiji su otvorenog tipa, nisu nikakvi „koncentracioni logori“. U njima se sa migrantima postupa krajnje humano o čemu, uostalom, i oni sami govore u brojnim intervjuima (u prilogu vam dostavljamo link juče objavljene priče na Al Jazeera Balkans). U centrima im je obezbeđeno sve – od ishrane po njihovim kulturološkim i verskim navikama (prošle nedelje im je, na primer, organizovan Bajramski ručak), preko zdravstvene zaštite, do činjenice da su svi mališani vakcinisani i uključeni u školski sistem Srbije, a odrasli u razne okupacione aktivnosti od sporta, učenja jezika, raznih zanata, pa do pripreme pozorišnih predstava… (jedna od njih se igra 26. 6. 2018. u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović).

Ne obazirući se mnogo na ovakve uvrede kojima ste, nažalost, dali nesrazmeran prostor u novini, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je spreman da na svaki način pruži svu potrebnu pomoć kolegama u Bosni i Hercegovini po pitanju migracija, sa kojima, smo već uspostavili kontakt i komunikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari