Nemački brod zarobljen sa 35 putnika i članova posade 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Nemačke trupe stigle su pred Ravu, a poljske evakuišu Poznanj. Na zapadnom frontu vode se žestoke borbe kod Haugenaua i luksemburške granice, navodi Pravda na naslovnoj strani 9. septembra pre 80 godina.

U Rojtersovim izveštajima iz Londona o operacijama na moru, koje je Pravda prenela, navodi se da je Ministarstvo za informisanje saopštoilo da se veruje da se izvode uspeli napadi na podmornice koje polažu mine. Nemački brodovi beže sa svih mora i sklanjaju se u luke neutralnih država. Prema nekim izveštajima, kako navodi, 54 nemačka trgovačka broda, težine 180.000 tona, nalaze se u luci Vigo, dok je sedam brodova sa 60.000 tona našlo skloništa našlo skloništa u japanskim lukama. Jedan nemački brod zarobljen je a sa njim i 35 putnika i članova posade.

Jedna od vesti bila je da su nemačke vazduhoplovne jedinice u tolikoj meri opštetile mostove preko Visle, južno od Varšave da je prelaz delova poljske vojske koji se povlače na svim mestima otežan.

Nemački brod zarobljen sa 35 putnika i članova posade 2

Pravda u tom subotnjem broju donosi i vest da je Britanska vlada izdala naredbu, na osnovu koje će se za vreme trajanja rata, određene „namirnice“ smatrati kao apsolutna ratna kontrabanda ili kao uslovna ratna kontrabanda. U prvu grupu svrstavli su svaku vrstu oružja, municije, eksploziva, hemikalija ili sprava koje bi se mogle upotrebiti u hemijskom ratu, kao i mašine za njihov proizvod ili popravku. Zatim, svaku vrstu goriva, sve sprave ili sredstva za prenos po kopnu, sredstva za opštenje, alat, sprave, instrumenti, opreme, geografske karte, metalni novac, zlatne ili srebrne šipke, novčanice, dokumenta o dugovanju, kalupi za pravljenje metalnog novca…

U uslovnu ratnu kontrabandu uvrstili su svaku vrstu ljudske i životinjske hrane, odeću i artikle i materijale koji se upotrebljuje za njihovu proizvodnju.

Na stranicama Prvde 9. septembra 1939. godine našla se i Rojterova vest da neće biti „dopunskih poslaničkih izbora u Engleskoj“. Navedeno je da je prilikom sastanka političkih partija postignut sporazum da se izbegnu partijske diskusije obzirom na jedinstvo nacije u ratu. U četiri izborne jedinice u kojima bi trebalo da se održe dopunski izbori tri mandata imaju konzervativci a jedan laburisti.

Na produktnoj berzi u Vinipegu utvrđena je krajnja cena žitu, deset centi za pšenicu, seme od lana i raž, a šest centi za ječam i ovas.

Avas je javio da je pri potapanju broda „Atenia“ poginulo ili se udavilo 188 lica.

Bugarska vlada odlučila je da se obustavi saobraćaj privatnih automobila, izuzev posebnih slučajeva. Kako je javio Avas, Ministarski savet odlučio je da državni automobili moraju smanjiti za 50 odsto potrošnju benzina i da će ubuduće gorivo za automobile biti sastavljeno od tri četvrtine benzina i jedne četvrtine alkohola. Isti savet, takođe je zabranio i da se u celoj Bugarskoj sredom i petkom jede meso.

Ministar poljoprivrede Branko Čubrilović govorio je o osnivanju Direkcije za ishranu, obezbeđenju cena pšenice i šljive i suzbijanju nedopuštene špekulacije. A našla se i vest da je nekoliko dana pre, otkriven pravi Paganinijev grob.

Ljubitelji filma mogli su da se informišu da se u bioskopu Kasino i Vračar daje film „Da prevarim muža…“, u Uranijji „Karneval na ledu“, a u Luksoru „Čelična armada“.

Pravda je svoje čitaoce obavestila da će sutrašnji broj koštati dva dinara.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Vreme tog dana nije izlazilo.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari