Vlasinsko jezero ili Srpsko more, kako ga mnogi nazivaju, proteklih nedelja imalo je maksimum vode. Ovo jezero je pre nekoliko godina zaštićeno Uredbom Vlade Srbije, a u tom dokumentu pobrojene su mnoge aktivnosti koje zabranjuju ribolov, kao i gradnju bilo kakvih objekata na vodi, u neposrednoj blizini jezera i na udaljenosti od 500 metara od najviše kote vode.


– Nedozvoljenim aktivnostima u proteklim decenijama mnogo toga je uništeno, poput jedinstvenih tresetnih ostrva. Zahvaljujući upornoj borbi Vlasinskih vukova, pripadnika Eko baze Jug, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, ova prirodna retkost je zvanično zaštićena, ali brojni nesavesni ribolovci i dalje opsedaju ostrva bušeći rupe na njima radi ribolova, čime nanose nepovratnu štetu ovom prirodnom fenomenu – kaže Miroslav Krajinćanić, koordinator Kancelarije za monitoring i zaštitu životne sredine SO Vlasotince.

Prema neposrednom uvidu u stanje na Vlasinskom jezeru, Kancelarija za monitoring upozorava da se sa plivajućih ostrva Dugi del i Stratorija, gde se gnezde veliki kormorani, ne poštuje zabrana ribolova. Plastične kese i flaše rasute su po obalama ostrva, što ukazuje da služba nadzora iz Surdulice, koja je za to nadležna, nema snage da se izbori za poštovanje Uredbe o zaštiti Vlasinskog jezera. Zabrana upotrebe motornih čamaca ovde se, takođe, ne poštuje, ali je zato uvedena taksa, što je protivno vladinoj uredbi o korišćenju čamaca.

– Najupečatljivije od svega je curenje transformatorskog ulja-piralina iz stubnog trafoa u takozvanom vlasotinačkom vikend naselju. Prema rečima vikendaša, ovo ulje curi gotovo dve godine, a da niko iz EPS nije intervenisao. Ovo ulje spada u teške kancerogene otrove, a sliva se u obližnji potok koji odlazi u jezero. Razliveno ulje uništilo je i rastinje, a kako se nalazi pored samog puta, nanosi se u vikendice – kaže Krajinčanić.

Uskoro se, prema očekivanju Kancelarije za monitoring i zaštitu životne sredine u Vlasotincu, očekuje da se u zaštitu Vlasinskog jezera uključi Zavod za zaštitu prirode, kome je prosleđen detaljan izveštaj o sadašnjem stanju Vlasinskog jezera.

Snaga Vlasinskog jezera

Podizanje brane Vlasinskog jezera visoke 34,5 i duge 240 metara trajalo je dve i po godine, a 9. aprila 1949. godine počinje punjenje jezera. Krajem 1954. godine u jezeru je 130 miliona kubnih metara vode i zahvata prostor od 10 kvadratnih kilometara. Ta prva faza bila je okončana 1958. godine, a druga počinje 1972. i završava se 1978. gradnjom brane na reci Božici, kod Kornje Lisine i stvaranjem akumulacionog postrojenja Lisina. Stručnjaci sa Univerziteta Kembridž 1963. godine izgradnju HE Vlasina proglasili su „veličanstvenim dostignućem ljudskih ruku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari