Nakon potpunog raskola u Fudbalskom klubu Partizan i smenjivanja trenera Aleksandra Stanojevića, za novog šefa stručnog štaba imenovan je Izraelac Avram Grant.

Bivši trener Čelsija prema navodima srpskih medija godišnje će primati 900.000 evra, čime će postati najplaćeniji trener u istoriji srpskog klupskog fudbala, a ukoliko uvede tim u Ligu šampiona dobiće i dodatnih 400.000. Dolazak novog vođe tima u Humsku podigao je veliku prašinu kako u srpskim, tako i u engleskim uticajnim medijima, koji pored detaljnog izveštaja o sukobu između uprave i sportskog menadžmenta, navode i da je bivši trener Stanojević svom nasledniku ostavio prvo mesto i deset bodova prednosti u odnosu na večitog rivala Crvenu zvezdu.

Avram Grant počeo je sa 18 godina da se bavi trenerskim poslom, ali je tek nakon 14 godina postao prvi trener Hapoel Petah Tikve. Nakon što je 1991. godine prešao u Makabi iz Tel Aviva uspeo je da prvi put u karijeri osvoji titulu u Izraelu. Od 2002. do 2006. trenirao je i nacionalni tim Izraela, ali nije uspeo da reprezentaciju odvede ni na evropski ni na svetski šampionat. Nakon što je Žoze Murinjo napustio Čelsi, klupu je preuzeo upravo Grant koji je od tog trenutka bio predmet ismevanja navijača „plavaca“. Londonski klub je na čelu sa Izraelcem izborio finale Karling kupa i Lige šampiona, gde je nakon izvođenja penala ipak ostao praznih ruku, a titula je pripala Mančester junajtedu. Sezonu u Premijer ligi Čelsi je završio na drugom mestu, takođe iza tima ser Aleksa Fergusona. U sezoni 2009/10 trenirao je Portsmut, a nakon toga je predvodio Vest Hem što je najgori potez u Grantovoj karijeri jer je klub pod njegovim vođstvom ispao iz lige.

Tokom boravka u Engleskoj Grant se našao na naslovnim stranama najpoznatijih tabloida u toj zemlji nakon što je uslikan ispred ilegalne javne kuće, a kasnije je morao i da se pojavi u policiji na informativnom razgovoru. Kao trener Čelsija više puta je dobijao antisemitske pretnje smrću, ali je policija nakon detaljne istrage utvrdila da su bezopasne.

Rođen je 6. februara 1955. godine u Petah Tikvi. Oženjen je izraelskom voditeljkom i glumicom Zufit Grant koja je šokirala javnost kada se pred kamerama kupala u čokoladi. Njih dvoje imaju sina i ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari