Ko je Radmilo Janković, dobitnik zvanja doživotnog počasnog člana Evropskog udruženja anesteziologa? 1Foto: Printsreen N1

Anesteziolog  Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, dobitnik je zvanja doživotnog počasnog člana Evropskog udruženja anesteziologa i intenzivista.

Koliko je ovo važna vest govori podatak da je taj naš lekar, vrhunski anesteziolog, prvi nosilac tog priznanja iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Sam je izjavio da zvanje doživotnog počasnog člana Evropskog udruženja anesteziloga i intenzivista, odbor direktora dodeljuje zaslužnim pojedincima zbog njihovog izuzetnog doprinosa i integriteta na polju nauke i brige o pacijentima u Evropi, kao nagradu za životno delo.

„Bord direktora vrednovao je to što sam gotovo 12 godina aktivan u Evropskom udruženju anesteziloga, od čega sam pet godina bio srpski predstavnik u skupštini udruženja, a šest godina, odnosno tri mandata sekretar udruženja“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, bord direktora je vrednovao i njegov rad u naučnom komitetu udruženja i to što je učestvovao u izradi važnih protokola i vodiča u kliničkoj praksi.

„Priznanje obično dobiju godišnje dve osobe, a tako je bilo i ovog puta. Priznanje doživotnog počasnog člana dobio je i profesor i urednik evropskog časopisa iz anestezilogije Mark Samama iz Francuske“, rekao je Janković.

Radmila Jankovića građani Srbije zapamtili su tokom pandemije kovida jer ih je informisao u vezi sa aktuelnom situacijom iz dana u dan i aktivno učestvovao u lečenju obolelih.

Jedan je od najcitiranijih i najviše rangiranih naučnika na polju medicinskih nauka u Srbiji, preko 4.000 citata, a autor je i više od 150 recenziranih radova.

Za svoj dosadašnji rad nagrađen je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena i zlatnom Oktobarskom medaljom grada Leskovca.

Radmilo Janković rođen je 27. 12. 1973. godine u Leskovcu. Doktor je medicinskih nauka, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Šef je Katedre za urgentnu medicinu, rukovodilac nastave anesteziologije i reanimatologije i član nastavno-naučnog veća Medicinskog fakulteta u Nišu.

Blokada neuromuskularne transmisije kao i monitoring neuromuskularnog bloka dominantne su oblasti njegovog naučnog angažovanja.

„Od svojih najranijih dana sam bio zaljubljenik u anesteziologiju. Spletom čudnih okolnosti ja sam dobio zaposlenje par dana pred vetroviti 5. oktobar tako što nas je tadašnji ministar zdravlja pozvao da se javimo u zgradu zdravstvene ustanove preko puta Centralnog zatvora u Beogradu, gde je nas stotinu iz čitave Srbije, koji smo imali najveću prosečnu ocenu, dobilo zaposlenje i to direktno naredbom Ministarstva zdravlja. Mislim da nas je bilo 24-oro u Nišu. Praktično smo mogli da izaberemo specijalizaciju koju smo hteli, a ja sam jedini koji je hteo anesteziologiju“, rekao je svojevremeno Janković.

Opisujući svoj poziv, taj doktor je naveo da je anesteziologija na vrhu liste deficitarnih specijalizacija.

„Ovo je posao gde ste stalno pod stresom i velikim pritiskom. Anesteziolozi su često u sindromu izgaranja od posla.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari