Nikolić i Antić ćute o Titovom zlatu 1

Tri godine su prošle od kada je predsednik Tomislav Nikolić poverio svom savetniku Oliveru Antiću da prebroji i popiše Titovo blago koje se nalazilo u sefu Narodne banke Srbije, ali rezultata tog popisa nema.

Javnosti do sada nije saopšteno šta je komisija na čelu sa Antićem koju je formirao predsednik Nikolić pronašla u vrećama iz „depoa 555“, koji je čuvan pod oznakom državna tajna.

Na zahtev Prvog osnovnog suda pred kojim se 34 godine vodi spor o zaostavštini Josipa Broza Tita, otvoren je „depo 555“ sa stvarima koje je iza sebe ostavio doživotni predsednik Jugoslavije.

Predsednik Tomislav Nikolić u aprilu 2013. oformio je tročlanu komisiju na čelu sa njegovim tadašnjim savetnikom Oliverom Antićem, kako bi otvorili Brozov sef i popisali stvari. Sem Antića u komisiji su bili i general Milorad Simić i Nenad Jevremović, zamenik generalnog sekretara predsednika Srbije.

Prema pisanju medija, u sefu na Slaviji se, između ostalog, nalazilo 30 kilograma zlata u polugama i prahu, 149 komada nakita, drago kamenje, oko 2.700 zlatnika, zbirka od 1 300 komada numizmatičkog novca i plavi safir ruske kraljevske porodice Romanov.

Prema pisanju beogradskih medija, u sefu na Slaviji se između ostalog nalazilo 30 kilograma zlata u polugama i prahu, 149 komada nakita, drago kamenje, oko 2.700 zlatnika, zbirka od 1.300 komada numizmatičkog novca i plavi safir ruske kraljevske porodice Romanov.

Redakcija Danasa poslala je pitanja u kabinetu predsednika Srbije šta je sve pronađeno i popisano u „depou 555“ i gde se ti predmeti sada nalaze.

Odgovora nije bilo ni posle dve nedelje.

Ostaje nepoznanica i da li se brojno stanje predmeta poklapa sa spiskom koji je prilikom deponovanja Titove zaostavštine nakon njegove smrti, sačinila državno-partijska komisija.

Savetnik predsednika Oliver Antić, u međuvremenu je nagrađen mestom ambasadora u Lisabonu. Ambasador Antić, takođe nije želeo da odgovori na naša pitanja u vezi predmeta iz trezora 555, pod izgovorom da je Ministarstvo inostranih poslova zabranilo da ambasadori komentarišu stvari u Srbiji za domaće medije.

U nameri da utvrdimo gde se sada nalaze dragocenosti iz Titove zaostavštine pitali smo predstavnike Prvog osnovnog suda u Beogradu da li je tročlana komisija predala spisak predmeta nakon otvaranja trezora ali su nas oni uputili na Viši sud, rekavši da je predmet sada u njihovoj nadležnosti.

Nekoliko puta smo odgovor na isto pitanje pokušali da dobijemo od Višeg suda, ali su oni uvek odbijali da nam odgovore, uz obrazloženje da je sudija odsutan ili da im je ministarka došla u posetu.

Dakle ni sudovi ne znaju ili ne žele da odgovore gde je završilo zlato iz Titovog sefa.

Advokat Brozovih Goran Petronijević smatra da je komisija koju je imenovao Tomislav Nikolić formirana bez ikakvih ovlašćenja i i da je „depo 555“ njima poveren protivzakonito.

– Ta komisija je formirana bez učešća suda i punomoćnika ostavilaca. Potencijalni naslednici nisu bili pozvani da prisustvuju otvaranju sefa. Ne znam po kom osnovu su to uradili, jer je za to ovlašćen isključivo sud – navodi Petronijević.

On dodaje da su se bunili protiv formiranja nezakonite komisije bez naloga suda, ali da je bilo uzalud.

Unuk pokojnog maršala Joška Broz kaže da je to što je protivzakonito formirana komisija otvorila sef bez prisustva advokata i naslednika, još jedan dokaz da je „sve čista nameštaljka“.

Joška Broz: Mnogo stvari pokradeno

Javna je tajna da je u međuvremenu ogroman broj stvari pokraden“tvrdi unuk pokojnog maršala Joška Broz.

– Ako je od 30 000 umetničkih dela ogromne vrednosti ostalo svega 750, onda nemamo šta dalje da pričamo. Najgore je što sudija sudi prema onome što vidi na papiru, a te stvari nije uzeo niko iz porodice već neko od funkcionera. Zato je sudu najlakše da kaže da zaostavštine nema, jer bi u suprotnom neko morao da odgovara – kaže Broz.

Aleksandar Karađorđević: Ništa nam nije vraćeno

Dinastija Karađorđević jedna je od zainteresovanih strana u sudskom sporu, jer postoje indicije da je veliki broj stvari iz depoa pre 1945. godine pripadao toj dinastiji. Princ, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kratko je za Danas prokomentarisao da dinastiji ništa od predmeta nije vraćeno, „što je veoma tužno i nije korektno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari