NIN: Grčka traži podatke o srpskim huliganima 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Nakon ubistva bitnih pripadnika škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića 19. januara 2020. u Atini, istražni organi Grčke tražili su od MUP Srbije obaveštenja o osobama iz huliganskih krugova, otkriva NIN u novom broju.

List navodi da grčki istržitelji sumnjaju da su direktni učesnici atentata u Atini pripadnici grupe čiji je predvodnik čovek sa bogatim krivičnim dosijeom, poznat po tome što je na tribinama sprečavao skandiranje protiv Aleksandra Vučića.

NIN navodi da za poslednjih osam godina huligani nisu ostali tamo gde su bili u vreme dolaska Vučića na vlast, te da nisu više obični nasilnici i sitni dileri droge, već delovi najjačih organizovanih kriminalnih grupa – mafije.

Ubijeni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi je na tribinama kontrolisao navijanje sa tada vojnim licem, a sada funkcionerom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem, podseća NIN.

Država je nakon ubistva Stankovića kroz reči najviših predstavnika vlasti „objavila rat mafiji“, pa se, kako piše NIN, postavlja pitanje da li su se „predstavnici režima, od Vučića do ministra policije Nebojše Stefanovića, ponašali kao ožalošćena porodica samo zato što je Stanković sa svojom grupom na tribinama i fizički sprečavao skandiranje protiv vlasti, što je bilo vidljivo za svakog ko je bio na stadionu, ili ima još njegovih zasluga?“

Prema nepotvrđenim informacijama, koje potiču iz policije, baš su se pripadnici ove huliganske grupe krili iza fantomki prilikom rušenja u Savamali u izbornoj noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine, a samo tri dana kasnije, Stanković je već predvodio dvojicu sada osudjenih sledbenika u napadu na saradnike tadašnjeg direktora Partizana Miloša Vazure.

Sa njim su tada bili Darko Ristić i Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, koji je posle ubistva Stankovića preuzeo upravljanje grupom.

List navodi da je i nakon što je grupu preuzeo Belivuk, bilo pružanja usluga vlastima, a pojedini pripadnici ove grupe su vidjeni na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića maja 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari