Niš: Pojedini građani tvrde da posle kovida imaju problem da zaključe bolovanje 1Foto: V. Torović

Pojedini građani Niša su nezadovoljni jer nakon bolovanja zbog infekcije korona virusom veoma teško mogu da uzmu doznake u kovid ambulantama Doma zdravlja.

Jedna od njih Sanja Milošević, profesorka srpskog jezika u Osnovnoj školi ,,Stefan Nemanja“ u Nišu, kaže da je 11. februara, od 8 ujutro do 15.30 časova, “jurila po celom gradu kako bi zaključila bolovanje”.

Zbog povišene temperature 5. februara odlazim u meni najbližu ambulantu- Angroprometova ambulanta na Paliluli. Test pokazuje da sam pozitivna i lekar mi izdaje potvrdu o poštedi do 11.februara. Tog dana odlazim u tu ambulantu, kako bih uzela doznake, ali mi doktorka kaže da ne može da mi izda doznake jer oni nisu umreženi sa ostalim kovid ambulantama”, priča ona.

Prema njenim rečima, naloženo joj je da ide u kovid ambulantu koja se nalazi na Duvaništu i da tu sve to reguliše.

Međutim, doktorka u toj ambulanti odbija da napiše doznake i insistira da dostavim mišljenje lekarske komisije. Vraćam se u centar u Zavod za socijalno osuguranje. Tamo predajem nalaze portiru koji mi kaže da ta komisija ne zaseda već godinu i po i da ostavim dokumenta koja mogu da podignem između 13 i 15 časova”, objašnjava profesorka.

Ona dodaje da je u tom periodu podigla dokumenta i papir koji potvrđuje da je lekarska komisija odobrila bolovanje.

Onda se ponovo vraćam u Duvanište. Druga doktorka mi, tada, izdaje doznake. Izlazim iz ambulante oko pola četiri po podne. Zaista mi nije jasno zašto ljudi, koji su tek preležali kovid, što znači da su malaksali moraju da se na ovaj način muče i da jurcaju po celom Nišu da bi uzeli doznake”, pita ova pacijentkinja.

Međutim, Dom zdravlja demantuje da ambulante u kojima se leče kovid pacijenti nisu umrežene.

Imamo četiri kovid ambulante (crvena zona) i sve su one povezane sa ostalim zdravstvenim stanicama i ambulantama Doma zdravlja u Nišu. Pacijenti oboleli od kovida mogu da otvore i zatvore bolovanje jedino u kovid ambulantama”, navedeno je odgovoru Doma zdravlja.

Ali, kako oni dodaju, ako pacijent ima otvoren zdravstveni karton i izabranog lekara u nekoj drugoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite, kao što su Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije i Vojno medicinska ustanova, onda on ima pravo da bude zbrinut i lečen u Domu zdravlja, ali ne i da reguliše bolovanje.

Doznake ti pacijenti moraju da uzmu tamo gde imaju izabranog lekara. Inače, sve ustanove primarnog zdravstva imaju i kovid ambulante, tako da su ti pacijenti mogli tamo da ostvare kompletnu zdravstvenu zaštitu”, konstatovao je Dom zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari