Predstavnici advokata juče su podneli Ustavnom sudu Srbije novu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu, potvrdio je za Danas Pravo Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda. Na taj način oni su preduhitrili Ustavni sud i onemogućili ih da eventualno izađu u javnost sa tvrdnjom da ne mogu da ocene ustavnost zakona koji je u međuvremenu pretrpeo izmene u parlamentu.

Uzimajući u obzir da je Zakon o javnom beležništvu pretrpeo minimalne izmene, a da se inicijativa za ocenu ustavnosti tog zakona nalazi pred Ustavnim sudom već dva meseca, prema rečima Slobodana Šoškića, podnošenje nove inicijative ne bi trebalo da u značajnoj meri produži vreme koje je Ustavnom sudu potrebno da po ovom pitanju odluči.

– Advokatske komore će insistirati na odvajanju procesa pregovora, jer je očigledno da sa Ministarstvom finansija može da se postigne nekakav dogovor, što nije slučaj sa Ministarstvom pravde – navodi Šoškić i napominje da je njegov lični stav da se smenom ministra pravde Nikole Selakovića ne bi ništa postiglo.

– Pregovore sa Ministarstvom pravde u ovom trenutku uopšte ne vidim. A ne vidim ni mogućnost da se ovakvim pregovorima dođe do nekog rešenja – kaže Šoškić i dodaje da će se u najskorijem periodu sastati skupština Advokatske komore Srbije na kojoj će advokati doneti odluku o daljem toku protesta.

Slobodan Šoškić ističe da 10. septembra, kada je Advokatska komora Beograda stupila u štrajk, nije mogao da pretpostavi da će trajati ovoliko dugo.

– Pozitivno me je iznenadila solidarnost, upornost i analitičnost advokata. Jedinstvo koje smo postigli je nezabeleženo u istoriji srpske advokature – kaže Šoškić.

Dva meseca protesta zbog jednog člana zakona

Slobodan Šoškić objašnjava da je izmenama Zakona o javnom beležništvu (ZOJB) ispunjen samo deo zahteva advokata. Promenom stava 5 člana 82 advokatima je dato pravo da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti. Ipak, nijedan drugi stav tog člana ZOJB nije promenjen, pa tako notari i dalje imaju ekskluzivno pravo sastavljanja ugovora o imovinskim odnosima između supružnika i vanbračnih partnera, sporazuma o deobi zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera, sporazuma o zakonskom izdržavanju, ugovora o ustupanju i raspodeli imovine za života, ugovora o doživotnom izdržavanju i ugovora o poklonu.

Ustavni sud bez komentara

Svaki pokušaj Danasa da dođe do bilo kakve informacije od Ustavnog suda Srbije nailazio je na identičan odgovor, u kom se ističe da se USS neće oglašavati do okončanja postupka u predmetu ocene ustavnosti odredaba Zakona o javnom beležništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari