Berićetan dan za Novaka Đokovića. Posle samo četiri meseca provedena na drugom mestu ATP liste, naš teniser vratio se juče na prvu poziciju, ispred velikog rivala Rodžera Federera, koji će mu i na kraju 2012. gledati u leđa, a tu očekivanu primopredaju „zasladio“ je pobedom nad starom „mušterijom“ Žo-Vilfredom Congom, na startu završnog turnira Masters serije u Londonu – 2:0 (7:6, 6:3).


Najbolji reket sveta samo naizgled lako i jednostavno je sedmi put zaredom, odnosno peti put ove sezone, dobio francuskog kolegu. U prvom setu viđena je velika borba, u kojoj je Conga, njemu nesvojstvenom, strpljivom taktikom uspeo da umiri, svojim povredama i očevim zdravstvenim problemima opterećenog Đokovića, pa su se rivali smenjivali u osvojenim gemovima na lični servis. Kako nijedan nije uspevao rezultatski da se odlepi, prvi set je odlučen u taj-brejku. Novak se, ipak, trgao i brzo poveo s 3:1, da bi na kraju rutinski finiširao taj deo meča, u trajanju od 66 minuta.

Drugi set trajao je upola kraće. Razdrmani Đoković namestio je ruku, smanjio broj grešaka i popravio realizaciju, pa je efikasnom kombinacijom poena sa osnovne linije i agresivnih izlazaka na mrežu ko zna koji put u karijeri pokazao da je jači od svih problema.

Danas će na teren The 02 dvorane u Londonu izaći i drugi srpski predstavnik na završnom turniru Masters serije Janko Tipsarević, koji je prošle godine u britansku prestonicu stigao kao rezerva, a ove zahvaljujući plasmanu i odsustvu povređenog Rafaela Nadala. I odmah će imati posla s favoritom B grupe, jer je devetoplasiranog s najnovije ATP liste žreb već u prvom kolu upario s drugim reketom sveta Rodžerom Federerom (Švajcarska), koji će na toj poziciji dočekati i kraj sezone na izmaku.

Ova dvojica tenisera retko su se sastajala – svega pet puta – a svi dosadašnji mečevi pripali su tridesetjednogodišnjem Federeru, jednom od najvećih, ako ne i najvećem asu belog sporta svih vremena. Dvadesetosmogodišnji Beograđanin i Švajcarac ukrštali su rekete u Dejvis kup duelu reprezentacija 2006, na Australijan openu 2008, turniru u Bazelu 2010, na Rolan Garosu 2011. i Masters turniru u Madridu 2012, a Tipsarević je najžešći otpor današnjem protivniku pružio na Otvorenom prvenstvu Australije, kada je tek posle pet setova položio „oružje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari