Novi Pazar: Matica bošnjačka objavila „Proklamaciju o bosanskom jeziku“ 1Novi Pazar, Foto: N. Kočović

Matica bošnjačka, organizacija u okviru versko-političko-obrazovnog sistema koji je stvorio pokojni Muamer Zukorlić, danas je medijima  dostavila dokument pod nazivom „Proklamacija o bosanskom jeziku“.

U dokumentu koji je izdat radi podsećanja na važnost jezičkog indetiteta, navodi se da je bosanski jezik ravnopravan sa svim ostalim jezicima u svetu.

Ima opisan gramatički sistem, rečnike i standardne norme.

„Kroz istoriju bosanski jezik je razvio više pisama na kojima je nastalo nematerijalno blago bošnjačkog naroda: glagoljica, bosančica, arebica, latinica i ćirilica“ – navodi se u Proklamaciji uz konstataciju da su u ravnopravnoj upotrebi i latinica i ćirilica.

Bošnjacima se savetuje da o svom maternjem jeziku ne raspravljaju sa drugima, ali da se ne mešaju i određuju drugima kakva osećanja treba da im budu prema svom maternjem jeziku i kojim imenom treba da ga zovu.

Matica bošnjačka pozvala je svoje sunarodnike da se, na predstojećem popisu stanovništva izjasne da im je bosanski jezik maternji.

Ova organizacija je svoje stavove o maternjem jeziku, kroz ovaj dokument, iznela povodom 833. godišnjice od Povelje Kulina Bana, najstarijeg pisanog državnog dokumenta na ovim prostorima.

„Postojanje pisane tradicije o širokoj upotrebi bosanskog jezika i pisma, od skoro devet vekova, govori o kontinuitetu i drevnosti, kako naroda Bošnjaka, tako i njihovog jezika“ – zaključuje Matica bošnjačka i podseća da se,po zakonu, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma i školovanje na maternjem jeziku ostvaruje ako na teritoriji lokalne samouprave živi najmanje 15 odsto pripadnika nacionalne manjine, od ukupnog broja popisanih građana.

Bosanski jezik je u službenu upotrebu ušao polovinom dvehiljaditih godina, a obrazovanje na tom jeziku u redovnu nastavu ušlo je školske 2013./2014.godine.

Prethodnih godina, veoma česte su bile rasprave o tome da li Bošnjaci govore bošnjačkim ili bosanskim jezikom. O tome nisu raspravljali samo lingvisti, već aktivno i bošnjački političari iz Sandžaka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari