Honduras je nakon događaja od proteklog vikenda rastrzan između dva predsednika – jedan je zbačen s državnog kormila i vojska ga je proterala iz zemlje iako je priznat u svetu, a drugog podržava Kongres, sudstvo i vojska ove države centralne Amerike.

Predsednici zemalja Latinske Amerike sastali su se juče u Nikaragvi da bi pronašli rešenje za krizu izazvani prvim vojnim udarom u proteklih 16 godina, a lider Venecuele Ugo Čaves je još jednom preuzeo na sebe glavnu ulogu čoveka koji će rešiti situaciju, rekavši da je taj spor odraz pobunjeništva siromašnih u regionu. „Ukoliko oligarsi krše pravila igre kao što su to učinili, narod ima pravo da pruža otpor i da se bori i mi smo uz njega“, izjavio je Čaves u Managvi, prestonici Nikaragve.

U spoljnom svetu vlada veliki jaz između onih koji zahtevaju povratak demokratski izabranog, ali uglavnom neomiljenog predsednika Manuela Zelaje, čiji je mandat gotovo pri kraju i njegovog naslednika koga je imenovao Kongres Roberta Mikelatija. Mikelati se suprotstavio svakom mešanju sa strane i uveo dvodnevni policijski čas, a Čaves je obećao da će ga zbaciti s vlasti.

Mikelati, koji je pripadnik Zelajine Liberalne partije, ali se protivi raspisivanju referenduma, rekao je da je vojska reagovala na osnovu odluke pravosudnih organa i da je predsednik zbačen „u ime poštovanja zakona i principa demokratije“. Zapretio je da će staviti Zelaju u zatvor i pokrenuti protiv njega sudsku parnicu ukoliko se vrati u zemlju. Mikelati je, takođe, kritikovao predsednika Veneceule Uga Čavesa, rečima da „niko, ni Barak Obama, a još manje Ugo Čaves, nema pravo da preti njegovoj zemlji“.

Mikelati, koji kao lider Kongresa može da popuni bilo koje upražnjeno mesto u predsedničkoj administraciji, položio je zakletvu da će biti na predsedničkoj funkciji do okončanja Zelajinog mandata. Priznao je da nije razgovarao s predsednicima latinoameričkih država, ali je rekao da je siguran da je 80 do 90 odsto naroda Hondurasa zadovoljno zbog onoga što se dogodilo u njihovoj zemlji. Takođe, on je rekao da će ostati na funkciju predsednika do idućeg januara, kada ističe mandat svrgnutom predsedniku.

Zelaju su u nedelju ujutru zarobili vojnici i proterali ga iz zemlje svega nekoliko sati pre najavljenog referenduma, koji je sazvao uprkos protivljenju sudstva i Kongresa, a za koji njegovi protivnici kažu da predstavlja pokušaj da osigura sebi još jedan predsednički mandat, pošto mu 27. januara 2010. ističe trenutni. Politički azil Zelaji je pružila susedna Kostarika. Prema Ustavu Hondurasa, predsednik može imati samo jedan četvorogodišnji mandat, te se protivnici Zelaje boje da bi on iskoristio referendum da pokuša da se ponovo kandiduje na izborima.

Predsednik SAD Barak Obama ranije je izjavio da je duboko zabrinut zbog zbacivanja Zelaje s vlasti i njegovog proterivanja iz zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari