Novi Sad dobio "Trg Dortmunda" 1foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnici Novog Sada i Dortmunda Milan Đurić i Tomas Vestfal svečano su otkrili tablu sa nazivom novog gradskog trga – Trg Dortmund. Od danas ovaj Trg postoji u Novom Sadu u čast 40 godina od potpisivanja Povelje o bratimljenju dva grada.

Komisija za nazive delova naseljenih mesta Skupštine grada Novog Sada donela je ove godine odluku da Novi Sad dobije Trg Dortmunda, i to na parceli ispred JVP „Vode Vojvodine“, pored Trga neznanog junaka.

Dortmund se nalazi u Nemačkoj, ima oko 600.000 stanovnika i od Novog Sada je udaljen 1.500 kilometara. U tom gradu, pobratimu Novog Sada od 1982. godine, već pet godina nalazi se Novosadski trg – Platz von Novi Sad.

Tokom posete delegacija iz Dortmunda sa domaćinima je obišla i istaknute kulturno – istorijske znamenitosti grada, upoznala se bliže sa sadržajima koje nudi Evropska prestonica kulture u godini titule, a pored sastanka dva gradonačelnika koji je održan u Gradskoj kući, upriličeno je i simbolično otkrivanje naziva ulice počasne građanke Novog Sada Hanelore Lamhe, u Veterniku, u blizini kružnog toka.

„Naša počasna građanka, dobila je danas ulicu nazvanu po njenom imenu, sve na inicijativu onih kojima je tokom dve decenije mnogo pomagala, a to je Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju“, rekao je gradonačelnik Milan Đurić, koji je istakao i to da je sa gradonačelnikom Vestfalom na sastanku razgovarao i o mogućnosti da Dortmund, po ugledu na Novi Sad, osnuje festival poput Egzita.

„Dok je Novi Sad prestonica Evrope u kulturi, Dortmund je trenutno prestonica inovacija u Evropi. Ako posmatrate spojeno te dve titule, pred sobom ćete videti dušu naše saradnje. Zato smo i razgovarali o budućnosti u kulturi, u oblasti sporta i omladine, kao i o ulaganju u razvoj tehnologije“, rekao je gradonačelnik Dortmunda Tomas Vestfal.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari