Novi Sad uskoro dobija Dortmundski trg na trgu Neznanog junaka 1Foto: Beta/Dragan Gojić

„Taj predlog predstavlja čisto političko neznanje i diletantizam od strane ljudi koji vode ovaj grad, ukratko rečeno, i rezultat je opšteg neznanja i prostakluka koji ih ukrašava“, komentariše za Danas novinar Daško Milinović najavu da bi Novi Sad uskoro mogao dobije Dortmundski trg. I to na delu sadašnjeg trga Neznanog junaka, koji se nalazi između Varadinskog mosta i Bulevara Mihajla Pupina. Taj predlog, nakon razmatranja, podržala je i Komisija za nazive delova naseljenih mesta.

Inicijativa, koju je uputio Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, argumentovana je time da se ove godine obeležava četiri decenije od potpisivanja povelje o bratimljenju dva grada.

U pitanju je jedan od prvih gradova pobratima Novog Sada. Sličan potez povukao je i taj zapadnonemački grad, koji je od Novog Sada udaljen 1.500 kilometara, kada je 2017. godine, povodom 35 godišnjice otvoren Novosadski trg.

„Kako je objašnjeno, Novi Sad i Dortmund su saradnju ostvarili realizacijom konkretnih i kvalitetnih projekata, razmenom znanja i iskustava, a pečat ove saradnje je svakako kultura“, navodi se u saopštenju iz Skupštine grada. Predlog podrazumeva da se travnata površina ispred zgrade Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojovodine nazove Trgom Dortmunda.

„Dortmund nam je bratski grad. Međutim, protiv sam promena koje idu ka tome da se nekakvi entiteti koji već postoje, bilo da su imena gradova, odnosno imena ulica i trgova, menjaju. Jer stvaraju se nove ulice i trgovi, kvartovi, i neka se tamo upišu svi koji imaju želje, čestitke i pozdrave“, istakla je za Danas Marija Srdić iz Antifašističke koalicije.

Prema njenim rečima, ima i boljih primera uzvraćanja bratske ljubavi među gradovima, naglasivši primer norveškog grada Narvika, koji u samom centru ima Kikindski trg, u slavu bratstva ta dva grada, i da je to sasvim uredu, upitavši se da li Neznanog junaka treba dirati.

„Razumem da su želeli da uvedu nešto kao opšti pojam, kao što je junak, lakše im je to da promene, nego ime neke slavne ličnosti jer bi to izazvalo veći otpor. Ovako deluje kao da nikome ne oduzimaš ništa“, dodaje Srdićeva, napomenuvši da predlog treba da prođe Skupštinu, ali pitanje je šta će ona odlučiti.

A građani na društvenim mrežama i portalima komentarišu: „Parcela, a kao trg. Zabavno. Dobro da nije raskrsnica kao Trg Marije Trandafil ili parking kao trg Galerija“, „mogao je biti trg glavatog bizona“, „Ovo je bila Evropa. A, onda je Vjeternik volšebno utekao“.

Pojedini Novosađani na internetu predlažu „Bilećarski ili Trebinjski trg“, dok se drugi pitaju na šta treba da ih podseća Dortmundska ulica, dok Neznanom junaku poručuju „ko ti je kriv što nisi poznat“.

Neznani junak, prema rečima Milinovića, je stara praksa u svetu, i ne može se odrediti u odnosu na određeni rat, a sam po sebi predstavlja počast bilo kom palom vojniku u ratu, poput univerzalnog simbola.

Novi Sad uskoro dobija Dortmundski trg na trgu Neznanog junaka 2
foto: mojnovisad.com

„Koliko znam Dortmund je grad pobratim sa Novim Sadom i tamo postoji Novi Sad platz. Nekako me ova situacija podseća na situaciju sa Džonom Lenonom i Blagojem Parovićem. Verujem da Dortmundu ne bi bilo drago da se trg Neznanog junaka preimenuje, kao što ni Džonu Lenonu verovatno ne bi bilo drago da ukinu španskog borca da bi on dobio ulicu“, kaže Daško Milinović.

A, lider Bitlsa i španski borac su „akteri“ jedne komične i neslavne situacije u Novom Sadu. Davne 2001. godine, Džon Lenon dobio je svoju ulicu u Novom Sadu u naselju Liman 2. Novu ploču predstavio je Vladimir Vrgović, tadašnji predsednik Gradske komisije za davanje imena ulicama, a kako je tom prilikom istakao, njegova ćerka Milana je još tri i po godine ranije dala ideju da Lenon dobije ulicu u gradu.

Kako je tada izvestio Glas javnosti, prilikom otvaranja ulice, grupa starijih žitelja je negodovala dobacujući „Ko je taj Džon Lenon“, „Zar ulicu nije mogao da dobije neki Srbin“, „Lenon je drogeraš koji se drogira i on nam ne treba“, „I Bilu Klintonu dajte ulicu u Novom Sadu“, uz pretnju da tabla sa novim nazivom neće dočekati sutrašnii dan.

Tako se i dogodilo. Lokalci su poskidali table sa novim nazivom ulice, a gradska vlast ubrzo je povukla svoju odluku. Uz ovaj novi predlog za Trg Dortmnda, istovremeno su Komisiji upućena još tri predloga, za davanje imena ulicama u Novom Sadu, Veterniku, Futogu i Petrovaradinu. Tako će dve ulice u Veterniku dobiti naziv po čuvenoj glumici Oliveri Marković i prvoj ženi diplomiranoj arhitekti u zemlji Jelisaveti Nančić.

Jednoj ulici u Futogu biće dodeljeno ima po poznatom pesniku Dušku Trifunoviću, dok će Petrovaradin dobiti Metohijsku ulicu, a svim predlozima biće razmatrano u Skupštini grada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari