Novi Sad: Gradsko zelenilo uređuje 40 mini parkova 1Foto: Gradsko zelenilo

Na više od 40 lokacija Novi Sad dobija mini parkove, a Gradsko zelenilo koristi lepo vreme i sadi 5.200 sadnica drveća, šiblja i živic i postavlja nove staze i klupe.

Do kraja marta više od 40 lokacija u Novom Sadu dobiće nove mini parkove, sa novim travnjacima, klupama, stazama za šetnju, i velikom brojem novog rastinja i drveća. Kvartovi se uređuju u sklopu akcije „Zeleni kvart za zeleni Novi Sad.“

– Građani su prošle godine preko javnog konkursa predlagali prostore u gradu koji se mogu pretvoriti u svojevrsne mini parkove – kaže Miloš Egić direktor JKP Gradsko zelenilo.

Akcija traje do 31. marta, a samo do kraja februara biće zasađeno 1.960 stabljika žive ograde, 3.155 komada šiblja, 133 sadnice drveća.

Obnoviće se 2.946 kvadratnih metara travnjaka i zasaditi još 1.500 kvadrata novog busenja. Biće postavljeno 298 metalnih stubića koji štite travnjake i zelene površine od nesavesnih vozača.

U zelenim oazama do kraja februara će takođe biti postavljena 51 klupa, navode u Zelenilu.

Trenutno radnici Zelenila ozelenjavaju slobodne površine u mesnim zajednicama 7. jul, Sava Kovačević, Bistrica, Žitni trg, Podbara, Dunav i Boško Buha. Primera radi, među poslovima koji su upravo završeni je sadnja drveća na Detelinari, u ulici Nadežde Petrović, u Mašinskoj školi.

Uz nove sadnice četinara, zasađeno je 480 komada ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, u mesnoj zajednici Bistrica šiblje i živa ograda zasađeni su u ulicama Todora Toze Jovanovića, Dušana Danilovića, Stanoja Stanojevića, kao i na bulevarima Slobodana Jovanovića i Jovana Dučića.

Pored ozelenjavanja kvarstovskih površina, radnici Zelenila postavljaju staze od opeke.

Novi Sad: Gradsko zelenilo uređuje 40 mini parkova 2
foto:Gradsko zelenilo

– Male urbane celine ili džepni parkovi čije uređenje predlažu sami građani, sem što predstavljaju važne ekološke celine, takođe su dragoceni primer građanskog aktivizma i primeri odlične saradnje gradskih institucija i preduzeća sa građanima – kaže Egić.

Ovogodišnju akciju „Zeleni kvart za zeleni Novi Sad“ finasira grad preko Gradske uprave za životnu sredinu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.