U ponedeljak u Novom Sadu predavanje za srednjoškolce povodom Svetskog dana kontracepcije 1Foto: Pixabay/GabiSanda

Dom zdravlja „Novi Sad“ u ponedeljak organizuje predavanja povodom Svetskog dana kontracepcije, koji se obeležava 26. septembra, štićenicima Doma učenika srednjih škola u Novom Sadu.

Predavanje će biti održano u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja, u Almaškoj 4, a govoriće specijalisti ginekologije i akušerstva Doma zdravlja „Novi Sad“, dr Miloš Radumilo i dr Sanja Tončić, kao i specijalista socijalne medicine Dragana Zarić.

Kampanja Svetskog dana kontracepcije je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja, navode iz Doma zdravlja.

Poslednje statistike govore da stanovništvo u Republici Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

Prema podacima poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srbije, 26,8 odsto mladih u Srbiji uzrasta od 15 do 19 godina je stupilo u seksualne odnose, i to više dečaka nego devojčica, odnosno 29,5 odsto prema 24,5 odsto.

U odnosu na 2013. godinu zabeleženo je smanjenje procenta mladih uzrasta od 15 do 19 godina koji su stupili u seksualne odnose, i taj broj iznosi 33,1 odsto, dok je 2,9 odsto mladih stupilo u seksualne odnose pre 15. godine života.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari