"Novi Sad protiv nasilja" po dvanaesti put: Dozvolili smo za se zlo vrati, da zemljom vladaju trgovci oružjem 1Foto: Zajedno

Protest „Novi Sad protiv nasilja“ dvanaesti po redu počeo je okupljanjem kod fontane na ulazu u Dunavski park u petak od 19 časova, gde je govorio pisac Dejan Atanacković.

„Oni isti koji su ubijali Sarajevo i Vukovar, sada kada su izgubili sve svoje ratove, preobukli su se i ostrvili na naše gradove, tako da zatvaraju krug. To su ljudi koji gradove mrze, koji im se svete, dižu lažne gradove jer prave nisu razumeli, sem kao smetnju ili plen“, rekao je Atanacković.

Kako je dodao, sami smo dozolili zlu da ostane nekažnjeno, nismo mu iščupali koren, dočekali smo da se vrati, dočekali smo da zemljom vladaju trgovci oružjem.

„Dočekali smo da nasilje bude zajednički imenitelj svih oblika države, da nema više nijednog sastojka ovog drušva u kojem nasilje ne stoji nad glavom kao giljotina. Mi smo sada ovde i kao većina građana ove zemlje znamo šta je uzrok ovog zla. Znamo da sada stvarno nemamo kuda. Znamo da sa druge strane svega što smatramo normalnim, stoji ova vlast, režim oličen u jednom pojedincu koji čitavu deceniju stvara društvo po svojoj meri, društvo poltrona i potkazivača, društvo plagijatora, lopova i lažova“, nastavio je pisac.

Veruje da je sada više nego jasno da smo zemlja pod okupacijom, ubiljaju nas 15.000 godišnje zagađenjem, ubijaju nas na radnom mestu, ubistva se naručuju, dok predsednik krije dokaze.

Kako smatra, jedna o zamki ovog reživa je da svaki dan otvara sve više provalija. Zato sve borbe treba pretvoriti u jedno, sa jednim ciljem – da ovaj režim ode.

"Novi Sad protiv nasilja" po dvanaesti put: Dozvolili smo za se zlo vrati, da zemljom vladaju trgovci oružjem 2
Foto: Zajedno

„Principijelan je samo onaj ko danas stoji uz građane i ko ne odustaje od zahteva protesta koji su isti od maja. To je jedina i savim dovolja opozicija ovom režimu. Moram da podelim zabrinutost što se u opozicionim krugovima sve više govori o izborima, a sve manje o ispunjenju zahteva. To se ne sme razdvajati, jer nismo mi tri meseca na ulicama da bi na kraju prihvatili da učestvujemo na izborima po meri i diktatu režima. Nema izborne utakmice sa vlašću koja štiti kriminalne funkcionere, promoterima nasilja i laži obezbeđuje nacionalne frekvencije i koja otrovne tabloide finansira našim parama. Sa takvom vlašću se ne ide na izbore, takva vlast ako ne odgovori na zahteve može jedino da se ruši na ulici“, istakao je Atanacković.

Ne veruje više nikome ko planira nešto tajno i ko sada i ovde ne iznese svoj plan i program, te ni u kakve kompleksne saradnje i kolone. Nego da se ovaj režim pošalje u prošlost, da se kriminalci hapse i da im se sudi, da im se oduzme imovina i da se građani oslobode pljačkaških nameta i otimačine.

Nakon toga su se okupljeni uputili u protestnu šetnju i Dunavskom i Zmaj Jovinom ulicom došli do Trga slobode gde im se obratila Ranka Kašiković iz Subotice, koja je bila žrtva nasilja institucija nakon što je odbila da ide na miting SNS-a.

„Strah se u ovoj zemlji širi sistemski. Zastrašivanje i pritisci su u ovoj državi način vladanja. No ja nisam odustala, borim se sa svima vama i tražim pravdu. Neću da ćutim i neću da me bude strah. Pokušali su da mi daju otkaz jer nisam htela na miting, pokušuali su da me ucene, pa da me podmite, pokušali su da me zastraše da povučem tužbu, na kraju su me lažno prijavili policiji“, rekla je ona.

Novi protest zakazan je za petak.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari