Novi sastanak stručnih timova Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde biće održan danas u 11 časova u prostorijama AKS u Beogradu, navodi se na sajtu AKS.


Predstavnici advokature i Ministarstva pravde su na sastanku u ponedeljak, 5. januara, postigli načelan dogovor o okončanju štrajka advokata.

Na današnjem sastanku bi trebalo da se dogovore tehničke izmene propisa, odnosno Nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i seta drugih zakona, što bi trebalo da rezultira i prekidom štrajka advokata.

Nakon sastanka 5. januara predstavnica AKS Jasmina Milutinović izjavila je da je postignut dogovor o svim spornim pitanjima i da očekuje da će sledeći sastanak biti i poslednji.

– Mi imamo obećanje Ministarstva pravde da bi izmene zakona trebalo vrlo brzo da se nađu na dnevnom redu vanrednog zasedanja Skupštine Srbije i uslov za prekid protesta je njihovo usvajanje, rekla je Milutinovićeva.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović potvrdio je 5. januara da bi izmene zakona trebalo brzo, u skladu s Poslovnikom, da se nađu u parlamentu i naglasio da su zahtevi advokata zaključeni dogovorom.

Jasmina Milutinović precizirala je da je postignut dogovor na kojem advokatura insistira od uvođenja notarijata 1. septembra 2014. godine – „ono što građani ili advokati sastave, javni beležnik samo overava“. Prema njenim rečima, prihvaćen je zahtev koji advokatima daje pravo da sastavljaju ugovore kod svih privatno-pravnih poslova, osim kod pravnih poslova za poslovno nesposobna lica, invalidna lica i sporazuma o zakonskom izdržavanju.

– Za ta tri slučaja ostaće da javni beležnik sačinjava javno beležnički zapis, a u svim ostalim slučajevima ugovore će sastavljati ili građani ili advokati, a javni beležnik će ih solemnizovati, rekla je Jasmina Milutinović.

Advokati u Srbiji štrajkuju skoro četiri meseca, od 17. septembra, kada su zatražili izmene više zakona o notarima, smanjenje paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića. Odlukom vlade omogućeno je smanjenje paušalnog poreza, odnosno njegovo povećanje do 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a od zahteva da bude smenjen ministar pravde u međuvremenu se odustalo. Intenzivni pregovori Ministarstva pravde i predstavnika Advokatske komore Srbije počeli su 15. decembra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari