Od kako je u Šid pre dve godine došao novi župnik Nikica Bošnjaković počela je rekonstrukcija i obnova više rimokatoličkih crkvi u ovoj sremskoj opštini. Tako je zahvaljujući njegovoj inicijativi i velikom angažovanju, u Šidu ovog leta počela obnova crkve Presvetog srca Isusovog, koja se nalazi u strogom centru mesta. Radovi se odvijaju po fazama, a da bi ova crkva dobila prvobitni izgled kao s početka prošlog veka valja uložiti oko 400.000 evra.


Prema navodima velečasnog Bošnjakovića, početkom prošlog veka Šid je imao malenu kuću s drvenim zvonikom i jednim zvonom, koja je služila kao kapela. – Tek 1930. godine na inicijativu biskupa Antuna Akšamovića započinje gradnja nove crkve u Šidu, posvećene presvetom srcu Isusovu. Crkva je sagrađena 1932. godine po nacrtima Franje Funtaka i danas želimo da joj vratio prvobitni izgled – kaže Bošnjaković i dodaje da je crkva bila oštećena u Drugom svetskom ratu, a nakon 1944. minirana pa su toranj i krov potpuno srušeni. Tako oštećena crkva stajala je sve do 1960. godine kada je počela obnova koja je završena tri godine kasnije. Danas je ona u izuzetno lošem stanju počevši od tornja, poda, maltera, krova, elektroinstalacija te je nužno bilo početi temeljnu rekonstrukciju crkve i vratiti joj izvorni izgled iz 1932. godine.

– Izvorni nacrti, odnosno projekti iz 1931. godine sačuvani su i po njemu je „Šidprojekt“ sada uradio građevinski projekat. Rekonstrukcija i obnova je predviđena u četiri faze. U prvoj, koja je u toku, radi se rekonstrukcija tornja crkve i ulaznog portala, a radovi bi trebalo da budu okončani u oktobru. Izvođač radova je šabačka firma „Set“, a vrednost ovih radova iznosi 120.000 evra. Do sada smo pribavili oko 80.000 evra zahvaljujući pomoći Ministarstva vera Republike Srbije, Đakovačko-osiječke nadbiskupije, Vukovarsko-srijemske županije, Opštine Šid i ovdašnjih župljana koji su prikupili 10.000 evra. Nadamo se da ćemo uspeti da nabavimo i ostatak novca i da crkva zablista u nekadašnjem sjaju – priča župnik Nikica Bošnjaković.

Inače, ceo projekat obnove staje mnogo više i za potpunu rekonstrukciju valja utrošiti oko 400.000 evra. U drugoj fazi bi se radila zamena krovne konstrukcije zajedno s novim stropom u crkvi, postavili bi se limovi i novi oluci. Treća faza predviđa postavljanje podnog grejanja i elektroinstalacije, a četvrta skidanje stare vlažne fasade i doterivanje celokupnog objekta. Veliki broj vernika iz Šida, ali i onih iz inostranstva već je pomoglo izgradnju, mada u šidskoj župi očekuju i dalju pomoć donatora kako bi posao bio okončan prema projektu.

Vredni župnik

Od kako je pre dve godine došao za župnika u Šid Nikica Bošnjaković je mnogo uradio za ovu župu i za okolne filijale. Lane je postavljena kapelica s Isusovim kipom ispred crkve, popločan je prilaz crkvi, izbetonirane okolne staze, kupljena je kuća u blizini crkve gde bi trebalo da bude dvorana za veronauku, biblioteka i hrvatski dom. Započeta je obnova i crkve u Gibarcu i one u Moroviću, a u planu je obnova i sanacija velike župne crkve u Kukujevcima. Za ovu crkvu urađen je projekat u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, plan podržavaju i lokalne vlasti u Šidu, a podršku je obećao o sremski biskup monsinjor Đuro Gašparović. Za ove namene bivši stanovnici Kukujevaca koji danas žive u Hrvatskoj osnovali su zakladu za prikupljanje sredstava za obnovu matične crkve.

Suživot

– Moramo se okrenuti budućnosti i priključiti Evropi. Suživot katolika, pravoslavaca, grkokatolika i evangelista na ovim prostorima je nužan. Jer, od kad je grada Šida ovi narodi i ove veroispovesti žive zajedno. Zato i molimo sve ljude dobre volje da nam pomognu u obnovi ovih verskih objekata – kaže župnik Nikica Bošnjaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari