U Beogradu je juče, u 74. godini, posle duge i teške bolesti preminuo naš najpoznatiji profesor istorije novinarstva, Mihailo Bjelica.
Mihailo Bjelica rođen je 1933. godine u Vrbici kod Nikšića. Diplomirao je književnost i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na temu „Politička štampa u Srbiji 1834-1872“.

U Beogradu je juče, u 74. godini, posle duge i teške bolesti preminuo naš najpoznatiji profesor istorije novinarstva, Mihailo Bjelica.
Mihailo Bjelica rođen je 1933. godine u Vrbici kod Nikšića. Diplomirao je književnost i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na temu „Politička štampa u Srbiji 1834-1872“. Novinarstvom je počeo da se bavi 1960. godine kao saradnik novosadskog nedeljnika „Tribina“. Od 1962. godine radio je u Jugoslovenskom institutu za novinarstvo, najpre kao saradnik i urednik, a zatim kao rukovodilac naučno-istraživačkog sektora, glavni i odgovorni urednik časopisa „Novinarstvo“, naučni savetnik i direktor Instituta.
Najveći deo svoje bogate profesionalne karijere Mihailo Bjelica je bio istraživač istorije novinarstva i masovnih komunikacija. Uredio je Leksikon novinarstva i knjigu Dva veka srpskog novinarstva. Autor je više značajnih dela iz istorije novinarstva: „Velike bitke za slobodu štampe“, „Hronika srpskog novinarskog udruženja 1881-1941“, „Štampa i društvo“, „Istorija novinarstva“, Mediji i politička moć“, Novinarstvo u teoriji i praksi“…
Uporedo s istraživačkim, bavio se i pedagoškim radom: predavao je istoriju novinarstva u Jugoslovenskom institutu za novinarstvo, Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih nauka kao redovni profesor.
Član je Udruženja novinara Srbije od 1971. godine. Dobitnik je Nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore.
Komemoracija povodom smrti Mihaila Bjelice održaće se sutra u Udruženju novinara Srbije, u Velikoj sali, u 11 sati. Bjelica će biti sahranjen istog dana na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari