Dugogodišnji profesor književnosti i jezika Radomir Dabetić, sadašnji član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, objavio je knjigu „Koji ljudi govore koga kada treba koji“, a kako u podnaslovu knjige piše, radi se o novinarskim ogrešenjima o jezik.

Izdavač ove knjige, „Dnevnik – novine i časopisi“, priredio je malu svečanost na kojoj su autoru uručeni prvi primerci knjige. Direktor ove izdavačke kuće Borislav Volčević imao je samo reči hvale i za ovu knjigu kao i za celokupan rad urednice izdanja Radmile Gikić Petrović.

– Opet se svađaš sa televizorom. Ovako su često ukućani komentarisali moje ponašanje prilikom gledanja TV programa jer nisam mogao da se suzdržim da glasno ne prokomentarišem netačne jezičke formulacije koje čujem. Šalu na stranu, zaista mislim da se jezik čuva, naročito u današnje vreme, kroz medije. Ako sagledamo statističke podatke koji govore o tome koliko se malo čita u današnje vreme, a sa druge strane, koliko se gleda TV program, onda moramo biti svesni da je novinarstvo čuvar jezika. Moramo biti odgovorni prema toj činjenici. Nema dobrog novinarstva bez školovanja. Novinari danas nisu svesni svoje uloge u negovanju jezika i činjenice da je na njima velika odgovornost. Upravo sam zbog toga želeo da im skrenem pažnju na česte greške koje prave – istakao je Dabetić za Danas.

U prilogu njegove knjige nalazi se i „Rečnik grešaka“ u kojem se prvo navodi pogrešno upotrebljena reč, a zatim ispravan oblik te reči. Knjigu čine i 14 eseja u kojima je autor slikovito predstavio zabrinjavajuću nepismenost novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari