Novosadski "Parking servis" planira da rentira električne trotinete: Iz Gradske kuće kažu može, ali kad se uredi zakon 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Električni trotineti u Novom Sadu trebali bi da sledeće godine budu dostupni u okviru „NS bike“ stanica, ali kako kako kažu iz Gradske kuće, ipak, prvo će se sačekati da se zakonski uredi korišćenje ovih dvotočkaša.

Na novosadskim ulicama broj električnih trotineta iz godine u godinu sve je veći, dok njihov status u saobraćaju još nije rešen. S vremena na vreme pojave se i firme koje ih rentiraju, pa Novosađani, pogotovo pešaci, moraju dobro da paze kada menjaju smer. Nečujni trotinetisti lako se pojave toliko blizu da ih je nemoguće izbeći.

„U Novom Sadu postoje dve opasnosti na ulicama. Vozači dostave i vozači trotineta. Drugi su opasniji jer ih teže vidiš i čuješ, samo prolete. Ali moram reći da su opasniji i po sebe. Nagledao sam se već dosta padova sa trotineta. To je jednostavno mnogo gore nego kad se padne sa bicikla”, kaže nam Mare, ulični prodavac u Zmaj Jovinoj ulici.

Najava da će uskoro i sam grad, preko Javno komunalnog preduzeća „Parking servis“ krenuti u rentiranje trotineta, među dobrim delom građana tako je dočekan uz komentar „ooo ne“.

Saobraćajne nesreće u kojima stradaju vozači ovih električnih sprava nisu više retkost u Novom Sadu, prošle nedelje je na pešačkom prelazu automobilom udaren dvanaestogodišnji dečak koji je vozio električni trotinet.

Kako pravila nema, svi voze kuda i koliko brzo žele, bez zaštitne opreme koja bi pretpostavimo kao i slučaju vožnje bicikla bila poželjna, odnosno nužna.

„Sve ćemo više znati naredne godine. U planu je da i trotineti budu deo alternativnog prevoza po gradu. Nista konkretno još nije odlučeno i dogovoreno. Verovatno će se koristiti postojece NS bike stanice za iznajmljivanje”, rekli su iz “Parking servisa”.

Kako je pisao 021.rs ovo javno preduzeće već priprema sistem za novu uslugu iznajmljivanja. Angažovana je firmu „CAM Engineering“, koja je vlasnik izvornog koda za softver, da obavi neophodne prepravke u sistemu za iznajmljivanje „NS bike“. Za ovaj posao je izdvojeno 5,8 miliona dinara bez PDV-a.

Planirano je i da se postojeće „NS bike“ stanice preurede, tako da prvih pet boksova i dalje mogu da prime samo bicikle što je 10 dvotočkaša, dok poslednja dva boksa mogu da prime samo električne trotinete, dakle četiri.

Međutim, iz Gradske kuće kažu za Danas da korišćenje električnih trotineta još uvek nije definisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja i da će se na to morati sačekati.

“Čim se taj Zakon izmeni i u njega doda način korišćenja električnih trotineta (kuda se kreću, da li se koristi kaciga, do koliko brzo mogu da idu i ostalo) Novi Sad će doneti Odluku o korišćenju električnih trotineta. Prema saznanjima Gradske uprave za saobraćaj i puteve, „Parking servis“ ne planira pokretanje servisa iznajmljivanja trotineta pre donošenja zakonske regulative iz te oblasti“, rekli su iz Gradske kuće.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja kažu za Danas da će pravila učestvovanja električnih trotineta u saobraćaju biti uređena novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ukoliko pre novog zakona bude urađena izmena i dopuna postojećeg Zakona, ovo pitanje će biti jedno od prioriteta za rešavanje.

“Novim zakonom ili izmenom biće uređeno kojim površinama je najbezbednije da se trotineti kreću u saobraćaju (kolovozom, trotoarom, biciklističkom trakom), da li će biti tretirana vozilom ili ne, minimalne godine starosti lica koje sme da upravlja trotinetom, zaštitna oprema i definisanje gornje granice brzine”, rekli su iz Agencije.

Kako dodaju, trenutno su preporuke za vozače električnih trotineta da maksimalno koriste biciklističke staze, vodeći računa o svojoj bezbednosti i bezbednosti biciklista i da obavezno nose zaštitnu opremu.

Ukoliko se kreću trotoarom, preporuka je da se ne kreću brzinom većom od brzine hoda pešaka, odnosno najviše šest kilometara na čas.

Prilikom kretanja trotoarom vozači električnog trotineta ne treba naglo da ubrzavaju jer treba da imaju u vidu da pešaci na trotoaru ne očekuju, niti imaju razlog da očekuju, da se neko kreće značajno većom brzinom od njihove.

Kako je u komšiluku? Hrvati uredili status trotineta u saobraćaju

Električni trotinet je krajem jula u Hrvatskoj zakonski svrstan u lično prevozno sredstvo čiji obim motora nije veći od 25 kubna centimetra ili trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kilovata i koje na ravnom putu ne može razviti brzinu veću od 25 kilometara na čas.
Vozači, ne smeju upravljati trotinetom koristeći slušalice na ili u oba uva i obavezno moraju nositi kacige. Moguće ih je voziti isključivo po biciklističkim stazama, a ako biciklističkih staza nema, onda će mogu da se kreću i u pešačkoj zoni, ali jednako brzo, odnosno sporo kao pešaci.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari