Numanović: SDP želi da vlada IZ u Srbiji 1Foto (SPP)

Restauracija Altum – alem džamije, u Novom Pazaru, i uplaćivanje sredstava u gradski budžet, bili su glavna tema, današnjeg, obraćanja ovinarima potpredsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edina Numanovića.

Rekao je „da je indikativno da se republička sredstva za restauraciju Altun – alem džamije uplaćuju u budžet Novog Pazara, a ne Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji“.

Ocenio je da je „to nepravda, jer je praksa da se sredstva za obnovu verskih objekata uplaćuju crkvama i verskim zajednicama i IZ u Srbiji je trebalo da se stavi u njihov rang, jer ima kapacitete da se bavi takvim pitanjima“.

Naglasio je da su sredstva obećana IZ u Srbiji, ali su uplaćena lokalnoj samoupravi.

-To je pokušaj organizovane kriminalne grupe, koja ima upliv u vlast Novog Pazara da približi IZ trgovinom uticajem. Jasno je, da se radi o lažnoj katarzi grupacije, koja godinama kroz javni diskurs ne stipendira učenike Medrese, neizdavanje dozvola i sabotiranje IZ i vernika, dokazala da želi njeno grubo rušenje – ocenio je Numanović i optužio Sandžačku demokratsku partiju (SDP) da ucenama upravlja institucijama gde ima vlast i da im je nesporna želja da to isto rade kako bi ovladali i IZ.

Podvukao je da je IZ u Srbiji snažna i stabilna i veruje da će „prepoznati te zlonamerne političke tendencije“ i odbraniti se od njih.

Za potpredsednika SPP veliki problem je što su sredstva za restauraciju džamije „peverena licu koje je osuđeno uslovno na godinu dana zatvora zbog nameštanja javnih nabavki“.

Sporazum o saradnji, koji reguliše restauraciju Altun-alem džamije, polovinom maja potpisali su ministar turizma Husein Memić, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić.

Vrednost investicije je 67 miliona dinara. Ministarstvo obezbeđuje 50 miliona, a ostalo gradska uprava, koja je, minulog petka, raspisala javnu nabavku za te poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari