O pozorištu iza kulisa 1

Maja Ristić, profesorka na beogradskom FDU, građu za svoju knjigu Menadžment pozorišta (ljudski resursi u oblikovanju pozorišne predstave), koja se pojavila u izdanju FDU, prikupljala preko 25 godina.

Ova publikacija sintetiše i sublimira mnoga znanja (teatrološka, menadžerska, psihološka) i bavi se svim segmentima rada na jednoj pozorišnoj predstavi.

Autorka u ovoj ambiciozno zamišljenoj studiji definiše pojam upravljanja ljudskim resursima u kreativnom pozorišnom procesu, bavi se komunikacijom u timovima, oblicima rada u timovima i brigom o ljudima u organizaciji, teorijom motivacije, istražuje pojam liderstva, navodi pozitivne primere iz istorije srpskog i svetskog pozorišta.

Dosad kod nas niko na ovaj način nije pisao o pozorištu, opsežno analizirajući sve segmente rada na jednoj pozorišnoj predstavi, tvrdi autorka, dodajući da je imala ideju da napiše validan udžbenik za studente pozorišne produkcije, ali i knjigu o pozorištu – nastanku predstave od kreiranja ideje do realizacije iste, koja ne postoji na našem tržištu.

Ona objašnjava i da je knjiga podstaknuta najznačajnijim teorijama ljudskih resursa, te da se, radeći na njoj, najviše oslanjala na značajne stručne publikacije – Menadžment ljudskih resursa Dereka Toringtona, Laure Hol i Stivena Tejlora, Menadžment u umetnosti Vilijema Burnsa, kao i na novu studiju Kembridžov uvod u pozorišnu režiju Kristofera Inesa i Marije Ševcove i Menadžment u psihologiji Abrahama Maslova.

Maja Ristić posebno ističe značaj humanističkog pristupa (prema teoriji Maslova) koji podvlači da se ljudi za rad na jednoj pozorišnoj predstavi biraju prema svojim sposobnostima, a ne prema pripadnosti određenim lobijima, ili partijskim grupama.

Menadžment pozorišta donosi mnoga zanimljiva poglavlja – ona u kojima se predočava kako se analizira komunikacija u pozorišnim timovima, predstavljaju teorije motivacije, ili tipovi liderstva.

Navedeni su i načini planiranja, regrutovanja, i selekcije ljudskih resursa u pozorišnim kućama. Posebna pažnja posvećena je fenomenima stresa i mobinga.

Autorka ističe da su je iznenadila saznanja o ovim fenomenima, odnosno rezultati istraživanja koja je proučavala radeći na knjizi.

I stres i mobing su danas opšte mesto, i sve su rasprostranjeniji.

Uzroci stresa su – kratki rokovi, nekompetentnost, izloženost nelojalnoj konkurenciji, neprepoznavanje uloženog truda, nevrednovanje rada. A mobing u savremenom teatru, ali i profitabilnim organizacijama, pokazala su takođe istraživanja, jeste sredstvo da se dođe do moći i pozicije.

Jedno poglavlje na kraju knjige, u segmentu Studije slučaja, omaž je i podsećanje. Navedena su postignuća i način rada nekih od najznačajnijih srpskih pozorišnih radnika – Milana Grola, Bojana Stupice, Mire Trailović…

U zaključku na kraju knjige Maja Ristić podvlači da je fokus studije na istraživanju menadžmenta ljudskih resursa, a ne na kadrovskom menadžmentu, jer menadžment ljudskih resursa razmišlja strateški o kadrovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari