Predlozi školarina za narednu školsku godinu ponovo će biti na sednici Senata Beogradskog univerziteta za dve sedmice, jer posle jučerašnje rasprave o toj temi nije donet stav da li fakulteti treba da odustanu od predloga za povećanje školarina. Prorektorka za nastavu BU Neda Bokan rekla je da Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije nije podržao predlog da se školarine povećaju i podsetila da je to stav i ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića. Ona je rekla da je Ministarstvo zatražilo od Univerziteta da odustane od povećanja broja budžetskih studenata na pojedinim studijskim programima.


Miloš Zeljković, član Studentskog parlamenta, istakao je da su studenti protiv poskupljenja školarina i da nisu sigurni na šta se troši taj novac. On je naveo da su predstavnici nekoliko studentskih parlamenata tražili od fakulteta da dostave specifikaciju troškova i obrazlože na šta se troše pare od školarina, ali da te podatke nikad nisu dobili.

– Verujem da su Univerzitet i fakulteti u teškom položaju i da ne dobijaju dovoljno sredstava od Ministarstva prosvete, ali smo protiv toga da studenti snose teret nesporazuma na relaciji Ministarstvo, fakulteti i univerzitet – naveo je Zeljković u obraćanju članovima Senata.

Pojedini profesori su istakli da su ove godine smanjena sredstva koja daje država za materijalne troškove i to za 17 odsto. Dekanka Farmaceutskog fakulteta Nada Kovačević rekla je da su školarine niže nego što fakulteti dobijaju od države za budžetske studente i da se novac od školarina troši za plaćanje materijalnih troškova i održavanje objekata, a da mali deo odlazi na plate zaposlenih. Ona je predložila da fakulteti zatraže povećanje školarina u skladu sa porastom stope inflacije. Prorektorka za finansije Nevenka Žarkić Joksimović rekla je da je „Univerzitet slab pregovarač, jer se 6.000 ljudi ne shvata ozbiljno“.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine Velibor Stojić istakao je da je stanje na fakultetima izuzetno teško.

– Pre dve nedelje smo od države dobili 980.000 dinara za decembar, a grejanje i struju smo platili 8,5 miliona dinara – rekao je Stojić.

Sednici Senata je prisustvovao i Tibor Sabo, pomoćnik ministra prosvete i nauke, koji je rekao da je jedno od rešenja da se poveća budžet za visoko obrazovanje, ali da je to u narednim mesecima nemoguće. On je podsetio da je ministar protiv poskupljenja školarina i da je svaka rasprava o toj temi izlišna.

Traže povećanje

Prema predlogu koji su dostavili Univerzitetu, povećanje školarina predložili su: ETF na smeru za softversko inženjerstvo, Tehnološko-metalurški fakultet, FON, FPN, Šumarski, Učiteljski i Geografski. Stomatološki fakultet je jedini predložio smanjenje školarine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari