Predsednik SAD Barak Obama stigao je juče u kratku posetu Meksiku, nakon čega će otputovati na samit Amerika koji će biti održan u Trinidadu i Tobagu. Kako se i očekivalo, američki lider je podržao meksički rat protiv narkokartela.

 On je, takođe, razgovarao sa svojim meksičkim kolegom Felipeom Kalderonom o mnogobrojnim temama, uključujući ekonomiju i prekogranično krijumčarenje. Analitičari smatraju da Obama želi da pokaže solidarnost sa Kalderonom. Međutim, prema rečima dopisnika, većina Meksikanaca više je zabrinuta za ozdravljenje ekonomije. Meksiko šalje 80 odsto izvoznih proizvoda u SAD, dok se milioni meksičkih porodica uzdaju u finansijsku podršku rođaka koji rade severno od granice.

Zahvaljujući ratu s narkokartelima, Meksiko predstavlja jedan od prioriteta Obamine administracije, a ujedno je i test njegove sposobnosti da uvede fundamentalnu promenu u jedno od najbitnijih partnerstava Vašingtona. Kao i veliki deo Latinske Amerike, Meksiko teži novom partnerstvu za koje se zalaže predsednik.

Odnosi Meksika i SAD zahladneli su ranije ove godine kada su se u jednom izveštaju vojske pojavili navodi da postoji opasnost da nasilje podstaknuto krijumčarenjem droge preobrati Meksiko u propalu državu. U protekle dve godine gotovo 8.000 ljudi je ubijeno u sukobima narkobandi koje su se borile za uspostavljanje kontrole nad unosnim kanalima za krijumčarenje droge u SAD. Međutim, administracija Baraka Obame je izrazila solidarnost sa Kalderonom koji je angažovao više stotina vojnika da povrate kontrolu nad najugroženijim oblastima. Tokom posete Meksiko Sitiju u martu, državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je da Vašington deli odgovornost sa Meksiko Sitijem kada je rečo pitanjima droge. Ona je tom prilikom dodala da „neutoljiva žeđ“ Amerike za narkoticima pospešuje trgovinu i da su SAD nesposobne da spreče krijumčarenje oružja ka jugu. Obama je poslao stotine federalnih agenata zajedno sa opremom visoke tehnologije za nadzor da pomognu Meksiku u borbi protiv narkokartela.

Obama je tri meksičke organizacije stavio na listu osumnjičenih narkoudruženja i ovlastio jednog visokog zvaničnika da spreči da se talas nasilja podstaknut drogom raširi iz Meksika u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari