Američki lider Barak Obama i drugi svetski moćnici preuzeli su juče u svoje ruke klimatske pregovore ne bi li u zadnji čas spasili konferenciju u Kopenhagenu, koja se već nekoliko dana nalazi u ćorsokaku zbog spora između zahteva bogatih i zemalja u razvoju.

Tokom žučne rasprave unutar odaja Bela centra u Kopenhagenu delegati iz zemalja u razvoju su uglavnom optuživali SAD i Kinu kao glavne krivce za neslaganja.

Uprkos očekivanjima, ni Obama ni kineski premijer Ven Điabao nisu izneli nova obećanja kada je reč o smanjenju emisije štetnih gasova. Ven je čak izostao sa jučerašnjeg sastanka na visokom nivou, te poslao svog delegata da ga zastupa.

„Vreme za razgovore je isteklo. Ovo je krajni rok da preduzmemo značajne mere ili ćemo se opredeliti za odlaganja iz meseca u mesec, godine u godinu, a možda i deceniju iznositi razne argumente koji će remetiti postizanje sporazuma dok opasnost od klimatskih promena postaje nepovratna. Trenutak je da svi ljudi sveta budu ujedinjeni ka zajedničkom cilju“, izjavio je juče američki lider završnog dana konferencije u Kopenhagenu. Kao najveća ekonomija na svetu i drugi po veličini svetski emiter štetnih gasova, Amerika priznaje svoju odgovornost, dodao je Obama i ukazao da je interes Amerike korišćenje čiste energije jer je to pitanje bezbednosti zemlje.

Obama je potvrdio da će Amerika biti deo „brzog starta“ finansiranja u iznosu od 10 milijardi dolara do 2012. kao i dugoročne finansijske podrške predviđenom fondu od 100 milijardi dolara do 2020.

„Transparentnost, finansiranje i smanjenje je jasna formula navedena u sporazumu“, kazao je Obama. Prema njegovim rečima, postoji sumnja u sposobnost međunarodne zajednice da preduzme zajedničku akciju. „Dok nauka klimatskih promena ne izaziva skepsu, mislim da postoji sumnja u sposobnost sveta da preduzme zajedničku akciju“. Obama je naglasio da je u Kopenhagen nije došao da razgovara već da deluje, jer klimatske promene predstavljaju „neprihvatljiv rizik“ po međunarodnu bezbednost, svetsku ekonomiju i planetu.

Nakon razgovora sa Obamom, kineski premijer Ven Điabao branio je angažovanja svoje zemlje ističući da će „Kina počastiti svet pravom akcijom“. Ven je istakao da kineski ciljevi kada je reč o smanjenju emisije štetnih gasova između 40 i 45 odsto zahtevaju „ogromne napore“. Švedski ministar za životnu sredinu Andreas Karlgren optuživao je Kineze da „iznova i iznova blokiraju“ sporazum, a takođe uputio je i oštre kritike na račun SAD jer su kasno istupile sa ponudom da će priložiti novac u fonda za zaštitu životne sredine.

Vodeći delegati iz afričkim zemalja žalili su se oko teksta predložene deklaracije. „To je isuviše loš sporazum u kojem nema nijednog ambicioznog cilja“, istakao je Lumumba di Aping iz Sudana.

„Politička deklaracija neće biti garancija za naše preživljavanje“, izjavio je Selvin Hart, delegat iz Barbadosa govoreći u ime Saveza malih ostrvskih država kojima preti velika opasnost od porasta nivoa mora kao posledice globalnog zagrevanja.

Tadić: Srbija će preuzeti svoj deo obaveza

Kopenhagen – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija preuzeti svoj deo obaveza kada je reč o neophodnosti zaštite životne sredine i zaustavljanja klimatskih promena. Tadić, koji je predvodio državnu delegaciju na završnom delu konferencije UN o klimatskim promenama u Kopenhagenu, izjavio je da će obaveze Srbije biti u skladu sa njenim doprinosom globalnom zagađenju, i da će one biti sprovedene u razumnom roku. Tanjug

Ključne tačke sporazuma

Tekst dokumenta od tri strane pokazuje, prema rečima stručnjaka, da je sporazum generalno slab.

* On nalaže zemljama da ograniče globalno zagrevanja na dva stepena Celzijusa, ali ih ne obavezuje da to učine. Naučnici tvrde da je to minimalan napor da se izbegnu neke od najgorih posledica promena klime.

* Bogate zemlje se pozivaju da prikupe 30 milijardi dolara u naredne tri godine za pomoć siromašnima u borbi protiv globalnih promena, odnosno 100 milijardi dolara do 2020.

* Na kraju zemlje se pozivaju na pregovore na konferenciju decembra naredne godine u Meksiko Sitiju o daljim smanjenjima emisije štetnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari