Obeležena godišnjica smrti dr Elizabet Ros u Kragujevcu 1Foto: G. G.

Predstavnici Crvenog krsta, ambasade Velike Britanije, Kanade, predstavnici Republike Srbije, Grada Kragujevca i brojnih drugih organizacija, položili su vence na grob dr Elizabet Ros, članice britanske lekarske misije.

Godišnjica smrti dr Elizabet Ros uzeta je za datum osnivanja Gradske organizacije Crvenog krsta u Kragujevcu. U znak velikog poštovanja koje ovaj grad ima prema britanskoj doktorki, ulica u Kragujevcu kao i omladinska terenska jedinica Crvenog krsta Kragujevac nose ime dr Elizabet Ros.

Na Varškom groblju u Krragujevcu održan je pomen i položeni su venci na mestu gde su sahranjene dr Elizabet Ros, Mejbl Dirmer i Lorna Feris.

„Ponosan sam i zahvalan na prilici da zajedno delimo sećanja na značajan istorijski period i za Srbiju i za Veliku Britaniju a koji odražava činjenicu da smo kroz istoriju delili teške trenutke. Ono što je najvažnije je da smo i tada pomogli jedni drugima“ istakao je Saša Toms, izaslanik odbrane Ambasade Velike Britanije.

Državna sekretarka Dušanka Golubović, istakla je snažnu poruku solidarnosti i međunarodne saradnje.

„Sa zahvalnošću i nakon više od veka možemo da kažemo da su dr Elizabet Ros i članice britanske lekarske misije krasile osobine koje i danas predstavljaju univerzalnu vrednost i potrebu svakog društva“ rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prijem za domaće i strane delegacije, održan je u Upravi Grada.

„Ono što su radile i podvig koji su učinile tri mlade lekarke, dolaskom u zemlju zahvaćenu ratom, bolešću i glađu, za sve one koji se bave humanitarnim radom ostaje zvezda vodilja. Kragujevac s ponosom čuva sećanje na članice britanske lekarske misije koje su svoje živote stavile ispred života naših predaka i lečeći ih, pomagale da se što pre oporave i vrate na bojno polje u odbranu svoje zemlje i naroda“, rekao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Crveni krst je povodom godišnjice smrti dr Elizabet Ros priredio izložbu fotografija članica lekarske misije iz Australije, Kanade i Velike Britanije koje su nesebično pomagale srpskom narodu u najtežim trenucima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari