Oboleli od lupusa bez terapije 1Foto: Pixabay / stevepb

Lek hidroksihlorokin, koji je neophodna terapija za osobe obolele od lupusa, nemoguće je naći u apotekama.

 Kako je Danasu reklo nekoliko čitatelja, oni već danima bezuspešno zovu i obilaze apotekarske ustanove tražeći svoju terapiju. I svuda dobijaju isti odgovor – nema ga i ne zna se kada će ga biti jer ga nema ni u nabavci. Istu poruku ponovili su apotekari iz privatnih ustanova koje je Danas juče pozvao.

Jedna od čitateljki, obolela od lupusa, sa kojim smo razgovarali kaže da ona ovaj lek pije već šest godina i da se do sada desila samo jedna kratkotrajna nestašica.

-Prošle nedelje muž je sa receptom po ceo dan obilazio apoteke a ja sam sedela i redom zvala.  Na kraju smo uspeli da pronađemo lek u jednoj apoteci. Prvo nisu htela da nam prodaju, a onda su nam dali pošto im je suprug pokazo moj izveštaj. Znam dosta ljudi koji se žale da ne mogu nigde da ga dobiju –  kaže čitateljka Danasa.

Ona objašnjava da je hidroksihlorokin neophodan pacijentima između ostalog obolelim od lupusa i reumatoidnog artritisa, a da je problem sa nabavkom ovog leka nastao od kada se pojavila informacija da se može koristiti u lečenju korona virus.

Zašto hidroksihlorokina nema u apotekama i da li će pacijentima obolelim od retkih bolesti ovaj lek biti dostupan, pitanja su na koja nismo dobili odgovor u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Prethodno se u javnosti govorilo da su ljudi na svoju ruku masovno kupovali hidroksihlorokin i hlorokin, srodan lek, nakon što su čuli da se može koristiti u lečenju korona virusa. Zbog te informacije reagovala je i zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević pozivajući građane da ne uzimaju samostalno hlorokin jer može imati mnoga neželjena dejstva. Iako ovaj lek ne bi smeo da se izdaje bez recepta, Danasu je rečeno u nekoliko apoteka da su ga pojedini privatnici prošle nedelje prodavali svima koji su tražili.

Inače nestašica hlorokina nije pogodila samo Srbiju već i zemlje u regionu i Evropi. U Americi je takođe zabeleženo da su bolnice tražile 3.000 posto više ovog leka tokom marta u poređenju sa istim periodom prošle godine, a Američko društvo farmaceuta navodi da vlada nestašica ovog medikamenta.

Srbija ima dovoljno hlorokina?

Nedavno objavljeno istraživanje francuskih naučnika pokazalo je da hidroksihlorokin može pomoći i u lečenju pacijenata obolelih od COVID-19. O ovom leku kao terapiju za korona virus govorio je i predsednik Aleksandar Vučić koji je kazao da ćemo početi da ga proizvodimo “iako ga imamo za više hiljada bolesnika”. Na drugoj strani, srpski zdravstveni radnici isticali su prethodnih dana da još uvek nema dovoljno pouzdanih podataka o upotrebi hlorokina u lečenju korona virusa, pozivajući građane da ovaj lek nikako ne uzimaju na svoju ruku.

[antrfile title=""]

 Peticija da se obezbedi lek

U petak je pokrenuta peticija upućena Ministarstvu zdravlja da se obolelima od lupusa i drugih bolesti obezbedi hidroksihlorokin kako bi mogli redovno da uzimaju tearpiju. U pozivu za potpisivanje peticije stoji da „hronični bolesnici (SLE – sistemski eritemski lupus, reumatoidni artritis, sindroma sicca i srodne bolesti), koji su na obaveznoj terapiji hidroxichloroquinom, od izbijanja epidemije virusa Covid19 imaju ogromne probleme da dođu do ovog leka i pored važećeg recepta. Molimo Ministarstvo zdravlja da hitno reaguje i omogući dovoljne količine leka za one kojima (i mimo virusa) život zavisi od istog.“ Peticiju je do danas popodne potpisalo 187 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari