Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Sjenici ima 4.727. nezaposlenih. Od tog broja, skoro polovinu čine nekvalifikovane osobe, sa prvim i drugim stepenom stručne spreme, ali i skoro 200 sa višom i visokom stručnom spremom.

Prema statističkim podacima, broj nezaposlenih lica u toku 2008. godine, smanjen je za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali problem nezaposlenosti u ovoj opštini je i dalje veoma izražen. Program samozapošljavanja je jedna od aktivnih mera protiv nezaposlenosti. U okviru tog programa, novoformirana prijepoljska filijala sa ispostavama u Priboju, Novoj Varoši i Sjenici, koja od septembra prošle godine posluje samostalno, tokom ove nedelje u Sjenici je organizovala trodnevnu obuku za nezaposlene pod nazivom ‘’Put do uspešnog preduzetništva’’.

Za 25 prijavljenih nezaposlenih u ovoj opštini, obuku su realizovali Milana Rvović, saradnica Preduzetničkog centra filijale u Prijepolju i Milan Srbljanović, diplomirani pravnik. Obuka nezaposlenima omogućava samostalno popunjavanje zahteva i izradu biznis plana, a uverenje o završenoj obuci je prvi uslov za podnošenje zahteva i eventualno ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Očekuje se da će konkurs za dodelu sredstava za samozapošljavanje, uskoro biti objavljen i da će novčana suma, po odobrenom zahtevu za realizaciju biznis plana i ove godine, kao i prošle, iznositi 130.000 dinara.

Programom obuke za nezaposlene, koji su se prijavili i koji žele da obezbede egzistenciju pokretanjem sopstvenog biznisa, obuhvaćeni su: analiza i definisanje ideje, ekonomska motivacija, pravni aspekti biznisa, porezi i doprinosi za preduzetnike, i u praktičnom delu radionica za izradu biznis plana. Redovni polaznici sa stečenim znanjima, koji dobiju Uverenje o završenoj obuci i naprave ekonomski opravdan biznis plan, mogu dobiti podsticajna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Ukoliko ostvare pravo na subvenciju, kandidati su u obavezi da registruju svoju delatnost, koja mora biti aktivna najmanje 24 meseca, i da plaćaju sve doprinose za sebe, kao vlasnika registrovane radnje. Kako ističe Milana Rvović, saradnica Preduzetničkog centra filijale u Prijepolju, dobijenu subvenciju budući preduzetnici ne bi trebalo da shvate kao kreditnu liniju, već kao finansijsku injekciju sopstvenom kapitalu. Svi oni, koji se, sa potrebnom dokumentacijom i ekonomski opravdanim biznis planom, prijave na konkurs, koji će uskoro biti objavljen, mogu očekivati podsticajna sredstva, a prioritet u ostvarivanju tog prava imaće stariji od 50 i mlađi od 30 godina, dugoročno nezaposlena lica, invalidi, samohrani roditelji, deca iz hraniteljskih porodica, Romi, raseljena lica i korisnici novčane naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari