Od korona virusa u niškom staračkom domu obolelo 96 korisnika, dva preminula 1Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Dva korisnika Gerontološkog centra u Nišu umrla su od posledica korona virusa, a kod 96 je potvrđena infekcija, kazao je danas direktor Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš Miodrag Vrbić.

Vrbić je za Danas rekao da je osmoro hospitalizovanih korisnika tog gradskog doma izlečeno, dok se troje nalazi na bolničkom lečenju.

Prema njegovim rečima, više od 90 pacijenata je vakcinisano, uglavnom sa tri doze vakcine Fajzer, tako da imaju blagu kliničku sliku.

„Nemam podatak koje vakcine su primili preminuli korisnici Gerontološkog centra“, kazao je on za Danas.

Vrbić je rekao da se nada da će se epidemija u ovom centru završiti bez velikog broja preminulih.

On je dodao da su u Gerontološkom centru do sada od korona virusa obolela 43 radnika, da nijedan od njih nije hospitalizovan, a da je 17 njih izlečeno.

Epidemija korona virusa u niškom staračkom domu u poslednjem talasu epidemije  prijavljena je 22. januara ove godine.

Niški Gerontološki centar je, inače, jedno od najvećih pojedinačnih žarišta korona virusa u Srbiji od početka epidemije.

Mada državne i zdravstvene vlasti do danas nisu saopštile zvaničan broj obolelih i preminulih, mediji su u aprilu prošle godine izvestili da je u niškom UKC bilo hospitalizovano oko 200 korisnika tog centra, a da ih je umrlo više od 50.

Nakon što je u to vreme u Gerontološkom centru otkriveno da postoje neprijavljeni zaraženi korisnici, kao i da je jedan od njih preminuo, uhapšen je bivši direktor te ustanove Milan Stevanović.

Viši sud u Nišu još nije potvrdio optužnicu protiv njega u kojoj mu se stavlja na teret krivično delo protiv zdravlja ljudi, za koje je predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari