Od nepostojećeg dijaloga do pet ishoda 1

Unutrašnji dijalog Vučićeve vlade ne postoji, a ako ga i bude neće dovesti ni do kakvog zaključka. Pogotovo nije moguć kada u Srbiji nema slobodnih medija.

Postoji pet ishoda kosovskog problema – sukob, podela, sporazum, status kvo i nezavsinost. Za Srbe koji dole žive šta god da se dogovori biće negativno.

Ovo su samo neki od zaključaka sa tribine nemačke organizacije forumZFD-a pod nazivom „Kosovski čvor“, koja je večeras održana u punoj sali Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Vesna Pešić, sociološkinja i kolumnistkinja Peščanika, koja je svojevremeno bila u nezavisnoj komisiji za istraživanje stanja ljudskih prava na Kosovu, nakon čega je nastao izveštaj „Kosovski čvor – drešiti ili seći“, ispričala je prisutnima kako srpska strana tada nije imala volju da razgovara o bilo čemu sa Albancima. Prema njenim rečima, Srbija je tada ispustila mogućnost da razgovara sa albanskom strujom Ibrahima Rugove, koji je bio za mir i nije zagovarao rat.

– Pošto Milošević nije tada iskoristio Rugovu, propustili smo veliku priliku za normalni dogovor, i sada ne bismo bili u ovakvoj situaciji, istakla je Pešić i naglasila da unutrašnji dijalog koji vodi vlada Aleksnadra Vučića zapravo zasad ne postoji. Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative SDP, naveo je da dijalog podrazumeva pravila, strukturu, vremenske intervale i metodologiju, ističući da je on protiv „hirurških intervencija“, te da laka rešenja ne mogu da daju dobit.

– Kada je Vučić najavio dijalog, podržao sam ga uz dva uslova – da nema spremno rešenje i da nema ograničen rok. Mislio sam da će Vučić uključiti šire slojeve u dijalog. Najvažnije je da budu uključeni ljudi koji dole žive i SPC, naveo je Ivanović. Prema njegovom mišljenju, ideja o dijalogu će se rasprati i neće dovesti ni do kakvog zaključka.

Na pitanje moderatora da li je moguće voditi unutrašnji dijalog bez opozicije, Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, rekao je prisutnima u CZKD-u da njih niko nije zvao, dodajući da za pet godina otkako su na vlasti predstavnici Srpske napredne stranke nisu našli za shodno da zatraže objašnjenje dokumenata koji su napravljeni dok oni nisu došli na vlast. Stefanović je istakao da postoji pet rešenja, odnosno ishoda kada je reč o Kosovu – sukob, podela, sporazum sa obavezujućim detaljima, status kvo „sa kojim se Oliver slaže, što je legitiman stav, ali je po nama devastirajući“, i nezavisnost.

– Ako neko zna šesti ishod dobiće Nobelovu nagradu. Status kvo ne valja, a i priznanje nije dobro. Za Srbe dole šta god da se dogovori biće negativno. Kosovsko pitanje ne sme da se seče, ali je pitanje kako ga drešiti. Na Balkanu se nacionalizam može jedino sprečiti jednom većom idejom, to nije EU, nažalost. Mora se dati jedna velika regionalna ideja, konferderalni oblik, istakao je Stefanović.

Upitan da li je dijalog moguć kada nemamo slobodne medije, Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme, odgovorio je da nije moguć, naglašavajući da je ishod kosovskog problema u stvari unapred poznat, a to je cilj briselskog dijaloga – pravno obavezujući ugovor. Međutim, Anastasijević smatra da je nerealno da se takav ugovor pojavi do kraja sledeće godine kako se očekuje, jer će se neke stvari, poput osnivanja zajednice srpskih opština, iskomplikovati.

Osvrćući se na pet rešenja o kojima je govorio Stefanović, novinar nedeljnika Vreme je istakao da su to ishodi, a ne rešenja, ocenjujući da se ona međusobno ne isključuju, pa može biti sukoba, podele, pa priznavanja nezavisnosti Kosova. Potom se Ivanović osvrnuo na to što je Stefanović rekao da je Ivanović za status kvo, ističući da to nije tačno. On smatra da ubrzavanje rešavanja kosovskog problema nije ni u interesu Srba ni Albanaca.

Pešić se zapitala da li postoji plan da vratimo Kosovo, „ako ne možemo da ga vratimo, da li ćemo ikad izaći iz tog problema“.

– Svi znaju, i Vučić i Nikolić da je Kosovo za Srbiju izgubljeno, naglasila je Pešić i dodala da bi trebalo da priznamo realnost da država Kosovo postoji, ali da formalno to ne priznamo, i da primenimo briselski sporazum.

Tribinu je moderirao Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, a među prisutnima u publici bili su, između ostalih i Gordana Suša, Srbijanka Turlajić, Dušan Petričić, Fahri Musliu i Staša Zajović.

Ivanović: Nema pomirenja zbog političkih interesa

Upitan da li pitanje ratnih zločina treba da bude pitanje u dijalogu, Oliver Ivanović je prokomentarisao da „od pomirenja nema ni slova P“. „Do pomirenja nije došlo nigde, jer političke elite imaju svoje interese. Jedino privrednici imaju interes da uđu u međusobne odnose, ali im politika to ne dozvoljava“, ukazao je Ivanović, naglašavajući da je pitanje nestalih i kidnapovanih najbolnija tema.

Inače, kada je publika dobila reč, Stefan Milosavljević iz Žena u crnom istakao je da je pitanje Kosova neodvojivo od ratnih zločina, te da je uvek bio prisutan kontinuitet represije srpskog režima nad Albancima na Kosovu, navodeći da je problematično to što se odvajaju posledice od uzroka, „zbog čega se trenutno abolira Miloševićev režim“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari