Od početka ove godine u svetu je ubijeno 44 novinara i zaposlenih u medijima, a najviše takvih slučajeva zabeleženo je dosad u Pakistanu, Iraku, Libiji i Meksiku, pokazuju podaci Svetskog udruženja novina (World Association of newspapers).

Naime, prema podacima ove asocijacije, najviše ubistava predstavnika medija evidentirano je u Pakistanu – ukupno osam, u Iraku šest, Libiji pet, dok je u Meksiku ubijeno u 2011. ukupno četiri novinara. U Evropi i Severnoj Americi nije zabeleženo nijedno ubistvo predstavnika sedme sile. Posmatrajući po regionima, najviše ubijenih novinara, ukupno 16, zabeleženo je na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi, gde su se ovakvi slučajevi, sem u Iraku i Libiji, desili i dva puta u Jemenu i po jednom u Bahreinu, Egiptu i Tunisu. Sledi Azija sa 15 ubistava predstavnika medija – osam u Pakistanu, po dva u Avganistanu i Indiji, dok je po jedan novinar izgubio život na Filipinima, Tajlandu i u Vijetnamu. Na američkim kontinentima četiri ovakva slučaja bila su u Meksiku, kao i po jedan u Brazilu, Kolumbiji, Dominikanskoj republici, Hondurasu i Peruu. U Africi su od početka godine ubijena četiri novinara i to dva u Somaliji, jedan u DR Kongu i jedan u Sijera Leoneu.

Za poslednjih 14 godina najviše ubistava zaposlenih u medijima desilo se 2006. kada je živote izgubilo 110 novinara. Potom, pre dve godine, odnosno 2009, ubijeno je 99 novinara, dok je 2007. evidentirano ukupno 95 slučajeva. Prošle godine vilo je 66 ubistava, a najmanje (28) zabeleženo je 1998.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari