Komunalna policija Subotice konačno je dobila instrumente za svoj rad budući da su odbornici Gradske skupštine usvojili odluku o komunalnom redu koja detaljno uređuje gotovo sva relevantna pitanja gradskog reda i čistoće.

Odluka je usvojena jednoglasno, što bi svakako trebalo da bude dokaz njene dobre pripremljenosti. Kako će biti u praksi pokazaće vreme, a teoretski, ova odluka je koncipirana tako da grad počne da liči na evropske, naravno i sve druge brižljivo uređene urbane sredine. Kreatori ovog akta definisali su obaveze i odgovornosti grada i građana u svim oblastima, od održavanja čistoće i urednosti prostora ispred stambenih i javnih zgrada, čistoće ulica, trgova i drugih javnih površina, pa do sprečavanja haosa i remećenja javnog reda kako u pogledu nepropisnog parkiranja, tako i u slučaju građevinskih radova na ulicama ili unošenja ogreva, ili pak žvrljanja zidova dobronamernim i zlonamernim grafitima.

Opozicija je čak pohvalila dokument, iako je on, kako su naveli odbornici SVM, trebao biti donet još pre dve godine. Jedina veća zamerka odnosi se na ono što će verovatno i građani oceniti kao najvažniji deo dokumenta – visinu sankcija za kršenje propisanih obaveza i pravila. Tako je, recimo, za parkiranje vozila na zelenim površinama, ili na mestima gde nije obeležen prostor za parking, predviđena kazna od pet do 250.000 dinara za preduzetnike, i 2.500 do 75.000 dinara za fizička lica, odnosno građane. Kako je na istoj sednici doneta i nova odluka o parkiranju, kojom je neustavna kazna za neplaćanje parkiranja prepolovljena, zlonamerni mogu u ovome videti neku vrstu kompenzacije. Ali, kako je iskustvo pokazalo, prekršioci ovog propisa najčešće voze „pajero“ džipove i slične de luxe automobile, pa ima kazne ne bi trebalo teško pasti. Ukoliko im se naplate.

Odluka o komunalnom redu podrazumeva i kažnjavanje građana koji ne održavaju prostor ispred svojih kuća čistim i urednim, a takođe i fasade kuća. Visina kazne je 2.500 dinara, ali u odluci ne piše koliko puta. Naime, ako održavanje čistoće i reda koji nalaže odluka nadilazi materijalne mogućnosti prekršioca, te on i dalje ne popravi, ne okreči, i ne uredi kuću i oko kuće, nije jasno da li će tada uslediti prijava suda, a potom možda i zatvor (što bi mnogima rešilo bar privremeno pitanje ishrane).

Vladajuća koalicija je na primedbe opozicije o visini kazne odgovorila da komunalna kultura ne zavisi samo od materijalnog stanja građana – jer odluka da se baci papir na ulicu ne zavisi od visine plate pojedinca, te da je ovde reč „o potrebi predupređenja nepotrebnog trošenja budžetskih sredstava za pojačano čišćenje ulica zato što ih neko pojačano prlja“.

Da će grad sa ovakvom odlukom biti čistiji svakako ne treba sumnjati. Iako istine radi treba reći da je Subotica po tome i do sada bila Evropa u malom. Bar tako tvrde oni koji navraćaju u nju, ali sami Subotičani su oduvek mislili da njihov grad mora i može biti uredniji i lepši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari