Odbornik koalicije “Niš, moj grad” predlaže vaučere za grejanje i pakete pomoći za najsiromašnije i penzionere 1Foto "Niš, moj grad"

Gradski odbornik Miodrag Stanković iz opozicione koalicije “Niš, moj grad”, podneo je odborničku inicijativu da se rebalansom budžeta za ovu godinu predvide sredstva za vaučere od 15.000 dinara socijalno najugroženijim građanima za obezbeđenje ogreva.

Oko 6.200 socijalno najugroženijih građana, koliko ih je na evidenciji niškog Centra za socijalni rad, vaučere bi trebalo da koriste za plaćanje računa ili refundaciju troškova za kupovinu ogrevnog drveta, uglja, peleta ili mazuta.

„Nalazimo se u sred energetske krize, a građani Niša su u ozbiljnim finansijskim problemima. Socijalno najugroženiji građani zbog visoke cene energenata nisu u mogućnosti da prevaziđu poteškoće u vezi sa nabavkom ogreva za predstojeću zimu”, obrazlaže Stanković svoj predlog.

On u istoj odborničkoj inicijativi predlaže da se obezbede i paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara, kao i za socijalno ugrožene osobe na evidenciji Centra za socijalni rad, kojih je 40.079.

„Kontinuirano   poskupljenje   cena   osnovnih   životnih   namirnica udar je na kućni budžet svake porodice u Srbiji, a posebno na socijalno ugroženo stanovništvo. Gotovo da ne postoji grupa namirnica koja je zadržala istu cenu u odnosu na prošlu i početak ove godine. Došli smo u situaciju da građani kupuju hranu na komad ili pazare samo ono što moraju”, kaže Stanković.

On dodaje da podaci Zavoda za statistiku jasno govore da je siromaštvo najizraženije na jugu Srbije, a da je prosečna plata višestruko niža na jugu u odnosu na ostale delove Srbije.

“Moramo učiniti sve što je potrebno kako bi svi zajedno prevazišli krizu u kojoj se nalazimo, a krizu najviše osećaju najugroženiji“, kazao je Stanković.

On je naglasio da su posebno ugrožene porodice sa mnogo članova, sa samo jednim roditeljem, sa članom koji je osoba sa invaliditetom ili su iz ruralnih opština, kao i žrtve porodičnog nasilja i ljudi bez krova nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari