“Emitovali ste slike iz istrage i vidite šta se desilo na Vračaru”: Odbrana u predmetu Belivuk zatražila izuzeće sudija i tužilaca 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Odbrana u postupku koji se vodi protiv grupe Veljka Belivuka danas je na kraju glavnog pretresa zatražila izuzeće kompletnog sudskog veća, predsednika Višeg suda, postupajućih zamenika tužioca i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića.

Zahtev je usledio nekoliko sekundi pošto je predsednica sudskog veća Vinka Beraha Nikićević otpustila Nikolu Spasojevića, trećeg okrivljenog saradnika koji je u toku dana odgovarao na pitanja okrivljenih.

Za reč se prvi javio advokat Stefan Jokić, koji je zahteve obrazložio sumnjom u nepristrasnost postupajućih tužilaca, iznoseći navodne povrede zakona kada su u pitanju okrivljeni saradnici.

Jokić je rekao da su zamenici tužioca kod sva tri saradnika selektivno postupali, tvrdeći da pojedina krivična dela koja su priznali nisu obuhvaćena sporazumom o priznanju krivice, ali ni optužnicom. Postupajući zamenici su, naveo je Jokić, time počinili zloupotrebu službenog položaja zbog čega je zatražio izuzeće.

Nakon njega, za govornicu je izašao prvookrivljeni Veljko Belivuk, koji je najveći deo izlaganja posvetio obrazlaganju zahteva za izuzeće sudskog veća i predsednice Vinke Berahe Nikićević. On je rekao da je predsednica veća bila “navijački nastrojena” u korist svedoka saradnika, te da je pokušavala da zbuni okrivljene postavljajući im pitanja, ne bi li na “brzinu izvukla nešto” iako su rekli da neće da odgovaraju na pitanja. Ipak, on je dodao da nema ništa lično protiv predsednice veća.

– Najbolje je da se vi povučete i da ostavite drugima koji će u ovom postupku postupati objektivnije od vas. Tražimo veće i tužilaštvo koje će raditi u okviru zakona, kazao je Belivuk.

Ukoliko se njihov zahtev bude ignorisao, Belivuk je rekao da će otkazati punomoćje advokatima i savetovati ostalim okrivljenima da urade isto, pa “nek sudite praznoj sudnici”.

Sa ovim zahtevom saglasio se i okrivljeni Marko Miljković koji je prema navodima optužnice, zajedno sa Belivukom vodio organizovanu kriminalnu grupu.

On je naveo da tužioci nemaju ni trunke objektivnosti, te da su tokom istrage televizijama RTS i Pink dostavili “fotošopirane slike iz predmeta”.

– Oni su to emitovali i vidite šta se desilo na Vračaru. Pritom ljudi okrivljuju predsednika. Nije on kriv, on nije znao da ne smeju da se emituju dokazi iz istrage, kazao je Miljković.

Belivuk, MIljković i njihovi saradnici terete se da su počinili sedam teških ubistava, kao i niz drugih krivičnih dela. U toku postupka, sud je saslušao iskaze trojice bivših članova ove grupe koji su potpisali sporazum o saradnji sa tužilaštvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari