Odluke o raspodeli se gomilaju, novca nigde 1Foto: Stanislav Milojković

U očekivanju novog većinskog vlasnika Komercijalne banke koja se nalazi u procesu privatizacije, sadašnji akcionari banke pitaju se kada će im biti podeljene dividende iz prethodnih pet godina.

Prema odluci Skupštine akcionara iz aprila ove godine, tekuća dobit ostvarena u 2018. godini od 8,1 milijardi dinara i neraspoređena dobit iz ranijih godina od 900 miliona dinara trebalo bi da bude podeljena kao dividenda vlasnicima običnih akcija u iznosu od 3,2 milijarde dinara (27 miliona evra), zatim vlasnicima preferencijalnih akcija u iznosu od 13 miliona dinara, dok će se za 4,3 milijarde povećati osnovni kapital banke, a oko pola milijarde dinara namenjeno je kao nagrada zaposlenima.

Međutim, slične odluke su donete i prošle godine, ali novac i dalje nije isplaćen.

Akcionare, pre svega male, s obzirom da će najveći deo kolača od dobiti Komercijalne banke dobiti država i međunarodni fondovi (EBRD, IFC, DEG, Svedfond), zanima šta će biti sa njihovom zaradom, da li će i kada biti isplaćena.

Na prekjuče poslata pitanja na ovu temu nismo dobili odgovor ni od Komercijalne ni od Narodne banke Srbije. Međutim, neki od vlasnika akcija Komercijalne banke su se već raspitivali za svoje dividende, pa su čak i tužili Komercijalnu banku.

Tako je vlasnik preferencijalnih akcija Komercijalne banke Dragomir Ostojić izgubio spor 2017. godine, jer je sud odlučio da je odluka NBS u skladu sa Zakonom o bankama iznad odredbi Zakona o privrednim društvima. Ipak on i danas potražuje više od milion dinara po osnovu dividendi.

„Pravo na dividendu se u Srbiji tretira na takav način da onaj ko upravlja firmom može da radi šta mu je volja, pa i da ne uvažava vlasnička prava manjinskih akcionara i samo pravo na dividendu“, kaže on.

U odgovoru na upit ovog akcionara krajem prošle godine NBS je navela da je 2016. godine rukovodstvo Komercijalne banke tražilo odobrenje NBS za isplatu dobiti akcionarima za 2014. i 2015. godinu. To je podrazumevalo i isplatu nagrada menadžmentu i zaposlenima.

Centralna banka je, međutim, u septembru te godine odgovorila negativno jer Komercijalna banka nije ispunila uslove. U odgovoru NBS se dalje navodi da od tada nisu dobili novi zahtev za isplatu dividendi od menadžmenta banke. U odgovoru, NBS posredno kaže i da ukoliko se ispune uslovi, banka može i bez odobrenja centralne banke da isplati dividende. Ti uslovi su da iznos isplata ne prelazi 10 odsto kapitala banke i da banka ne iskazuje gubitak u tekućem ili prethodnom tromesečju.

Još od polovine 2017. godine Komercijalna banka ispunjava ove uslove, ali se još nisu odlučili da novac isplate iako u svakom godišnjem izveštaju, pa i poslednjem iz 2018, u planu budućeg razvoja banke navode da im je jedan od ciljeva „očuvanje adekvatne kapitalne baze, uz isplatu kumuliranih dividendi iz prethodnih godina i dividende po osnovu planiranog dobitka u narednom trogodišnjem periodu“.

Ekonomista iz brokersko dilerske kuće Momentum skejuritiz Nenad Gujaničić ističe da je to još jedan pokazatelj korporativne stvarnosti u Srbiji.

„Banka ide u tenderski proces, a duguju se dividende. Pričalo se da će još u julu to da reše ali nisu do sada. Neki akcionari su i tužili banku. Takođe, praksa u svetu je da se dividenda na prirotetne akcije isplaćuju u istom iznosu kao za obične, a ovde je to daleko manje“, ocenjuje Gujaničić.

On objašnjava da iako su akcije Komercijalne banke prodavane i kupovane, dividende će dobiti oni koji su bili vlasnici akcija na dan preseka. U slučaju Komercijalne, datum preseka je 14. april 2019. godine za isplatu dobiti iz 2018. godine.

Inače u odluci Skupštine akcionara pored odluke o raspodeli dobiti navodi se da će isplata dobiti biti izvršena po sticanju uslova iz Zakona o bankama.

Komercijalna banka je u 2017. godini ostvarila dobit pre poreza od 8,1 milijardu dinara (skoro 67 miliona evra), a prošle godine dobit je bila slična u dinarima, ali u evrima je iznosila skoro 69 miliona evra. Pre toga, u 2015. i 2016. godini banka je napravila ukupan gubitak od 14,3 milijarde dinara ili oko 117 miliona evra. Ovaj gubitak je pokriven iz rezervi banke.

I dok je više nego opravdana bila zabrinutost NBS za stabilnost i kapital banke tokom 2016. godine kada su pravljeni ogromni gubici, ostaje pitanje zašto ni tri godine kasnije akcionari ne dobijaju dividende. Slučaj je posebno zanimljiv zbog privatizacije banke, jer je nejasno da li će obavezu isplate dividendi preuzeti kupac i kako će se to odraziti na cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari