Vladina komisija u Rumuniji odobrila je abortus 11-godišnjoj djevojčici, koja je zatrudnila nakon što ju je silovao njen 19-godišnji ujak, uprkos protivljenju više vjerskih grupa. Dvadesetak pravoslavnih grupa zaprijetilo je da će podnijeti sudsku tužbu protiv komisije ako djevojčici dozvoli da abortira u 21.

Vladina komisija u Rumuniji odobrila je abortus 11-godišnjoj djevojčici, koja je zatrudnila nakon što ju je silovao njen 19-godišnji ujak, uprkos protivljenju više vjerskih grupa. Dvadesetak pravoslavnih grupa zaprijetilo je da će podnijeti sudsku tužbu protiv komisije ako djevojčici dozvoli da abortira u 21. nedjelji trudnoće, što nije u skladu sa rumunskim zakonima.
Prema rumunskom zakonu, abortus poslije 14. nedjelje trudnoće zabranjen je, osim kada je život majke u opasnosti, ili ako su na fetusu primijećene anomalije. Roditelji djevojčice najavljivali su da će, ukoliko abortus ne bude dozvoljen, otputovati u Veliku Britaniju, gdje je prekid trudnoće u ovom periodu legalan. Stručna komisija, treća koja je odlučivala o ishodu ovog slučaja, odobrila je prekjuče da se intervencija obavi u Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari