Aktivisti udruženja „Prijatelji životinja u Srbiji“ održali su u subotu u centru Novog Sada performans „Krzno smrdi“ – protiv nošenja krzna.

Upadljivo obučeni, sa gas maskama i lancima, aktivisti su vukli krvave bunde želeći da na taj način ukažu na ubijanje životinja zbog krzna i osude korišćenje odeće napravljene od njega. Aktivisti udruženja poručili su da krzno „smrdi“ jer zbog njegovog korišćenja svake godine u svetu umre više od 70 miliona životinja. Zbog krzna izumiru životinjske vrste, zagađuje se okolina, troše se dragoceni prirodni resursi, a uzgoj životinja za krzno znači dugotrajnu patnju živih bića.

Prijatelji životinja su pozvali građane da potpišu peticiju za zabranu uzgoja životinja za krzno, kako bi se i Srbija pridružila zemljama koje su to učinile, a među kojima su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Austrija i Velika Britanija. „Danas kada postoji raznolikost materijala i odevnih predmeta, kao i metode izrade vlakna koja su imitacija životinjskih dlaka od kojih se izrađuju ekološka krzna, nošenje životinjskog krzna je potpuno nepotrebno i neoprostivo“, poručili su učesnici performansa. Kako je najavljeno, akcija je prva u nizu koju će „Prijatelji životinja“ organizovati u gradovima Srbije zbog okrutnosti nad životinjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari